Distinctia in educatie a fost premiata la Gala Studentilor Romani din Strainatate

0

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a lansat marti seara o strategie de atragere in Romania a tinerilor educati in strainatate, bazata pe experienta altor tari in domeniu si pe dezbateri organizate in 15 filiale ale LSRS. Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) a fost lansata la aniversarea a 4 ani de LSRS, in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, unde au fost premiati cei mai buni studenti romani si a fost prezentata noua echipa de conducere a Ligii. 

SMART DIASPORA

SMART Diaspora are ca obiectiv strategic transformarea Romaniei intr-o destinatie de cariera atractiva pentru studentii si absolventii universitatilor de top din intreaga lume.

“SMART Diaspora implica facilitarea (re)venirii acestora in Romania, sprijinirea integrarii lor in sectorul public și mediul privat din tara si consolidarea legaturilor cu diaspora și cu partenerii externi. Astfel, acoperim atat segmentul tinerilor care vor sa se intoarca in tara, cat si al celor care doresc sa pastreze legatura cu Romania din strainatate”, a declarat Sebastian Burduja, Presedintele LSRS.

Printre prioritatile vizate de SMART Diaspora se numara:

 • Accesul diasporei la concursurile din administratia publica romaneasca prin introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidații aflați in strainatate;
 • Deduceri fiscale la revenirea in tara pentru o perioada determinata;
 • Diaspora ca punte pentru investitiile straine prin intermediul comunitatilor de afaceri romanești de peste hotare;
 • Transfer de cunostinte si bune practici printr-un Corp de Experți din Diaspora ai Statului Roman, care sa ofere consultanța instituțiilor publice din tara;
 • Programe de stagiu, dupa modelul de la Casa Alba („White House Fellows”).

In spatele acestor propuneri sunt date si exemple concrete si termene propuse.

“Scopul SMART Diaspora nu este de a impune revenirea in tara ca pe o datorie. Initiativa noastra doreste sa ofere o alegere reala si avizata prin crearea conditiilor necesare pentru ca tinerii romani din strainatate sa afle si sa poate beneficia de oportunitatile de dezvoltare profesionala din Romania. Numai asa intoarcerea acasa poate deveni o optiune accesibila si atractiva”, a spus Burduja, precizand ca LSRS va inainta documentul tuturor institutiilor abilitate de la Bucuresti.

PREMIEREA TINERILOR CU REZULTATE EXCEPTIONALE

La Gala Studentilor Romani din Strainatate au fost oferite 9 premii studentilor romani cu rezultate exceptionale.

 1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Alexandra Olteanu (masterand – Scoala Politehnica Federala de la Lausanne si Universitatea Nationala din Singapore).
 2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Gruia Badescu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
 3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Horia Stefan Mania (Universitatea Princeton, SUA).
 4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Paul Bogdan (Universitatea Carnegie Mellon, SUA).
 5. Studentul Anului de pe Alte Continente – Calin Ciprian Andrei, (Universitatii de Arte Bucuresti).
 6. Studentul Roman Erasmus al Anului – Andrei Panaiotu (Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti).
 7. Studentul Anului in Romania – Alexandru Calin (Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti).
 8. Premiul Special in Arte „Sergiu Nicolaescu” – Mariei Nitulescu (Accademia di Belle Arti di Brera, Milano).
 9. Marele Premiu: Studentul Anului din Lume – Sergiu Pasca (Universitatea Stanford, SUA), cercetator post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universitati.

Sergiu Pasca a fost bursier al Institutului Max Planck de Cercetare a Creierului de la Frankfurt. In 2009, a obtinut o bursa post-doctorala din partea Organizatiei Internationale de Cercetare a Creierului. Rezultatele cercetarii sale au fost publicate in prestigioasa revista Nature Medicine si articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.

In memoriam, a fost onorata la Gala intreaga activitate de cercetare a lui Mihai Patrascu (Massachusetts Institute of Technology in Boston, Massachusetts). Mihai Patrascu a fost un cercetator in informatica teoretica, unul dintre cei mai apreciati informaticieni ai generatiei lui, la nivel mondial. A fost si concurentul roman cu cele mai multe medalii obtinute la Olimpiada Internationala de Informatica si printre primii 20 de castigatori din lume raportat la numarul de medalii obtinute.