Educatia nonformala in companiile din Romania?

0

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in parteneriat cu Asociatia Institutul Roman de Training, a organizat marti, 26 iunie 2012, la Orange Concept Store o consultare dedicata rolului educatiei nonformale ca instrument de “Learning and Development”. La eveniment au fost invitati sa participe traineri si manageri de resurse umane din cadrul companiilor din Bucuresti.

In cadrul consultarii s-a dorit crearea unui context in care specialistii in training sa contribuie si sa impartaseasca experientele lor cu privire la urmatoarele aspecte:

  • inovatia in training prin introducerea unor metode si procese noi de educatie nonformala;
  • surse de informare si diseminare a acestor metode in companii;
  • felul in care sistemele de Learning and Development din companii sprijina invatarea pe tot parcursul vietii pentru angajati;
  • elemente de calitate in training.

Pana la finalul evenimentului, managerii de resurse umane si trainerii prezenti au schimbat idei despre perspective si oportunitati de a vedea procesul de educatie nonformala in training, au preluat metode noi pe care le vor folosi in cadrul sesiunilor de training din companiile in care activeaza, au dezbatut care sunt cele mai utile si cele mai folosite metode de Learning and Development si au transmis care sunt, din experienta lor, beneficiile profesionale si personale ale angajatilor aflati intr-un proces continuu de invatare si dezvoltare.

In ceea ce priveste metodele de Learning and Development utilizate in companii, pe baza experientei participantilor, pe primele 3 locuri se situeaza coaching-ul, trainingul si workshop-urile. Comparativ, in urma unui proces de prioritizare efectuat de participanti, metodele care sprijina cel mai mult dezvoltarea si care au cel mai mare impact sunt, pe langa cele enumerate ca fiind cele mai utilizate (coaching, training si workshop-uri): mentoring-ul si comunitatile de invatare si practica.

Printre companiile care au fost reprezentate la aceasta consultare se numara: iD Learning, LMI Romania, GMC Romania, OTP Bank, BRD, BGS, MERIDIAN Grup Invest, AchieveGlobal, Resources Development & Ideas, Schultz Consulting, COMPASS Training.

La finalul evenimentului, participantii au propus modalitati de lucru ulterioare intalnirii care ar putea sprijini dialogul intre toti actorii implicati in educatie si au gandit modalitati de a-si pune la comun expertiza la un nivel mai extins decat cadrul acestui eveniment.

Acest eveniment dedicat companiilor a fost precedat de 8 consultari regionale la care au participat peste 180 de practicieni in educatie nonformala. Rezultatele acestora vor fi diseminate la nivel national in cadrul unui raport de cercetare care va oferi informatii cu privire la rolul, practicile si beneficiile educatiei nonformale in Romania anului 2012.

Consultarea fost realizata in cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L. implementat in Romania de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, impreuna cu partenerii sai: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Institutul de Stiinte ale Educatiei, si co-finantat de catre Comisia Europeana prin programul Invatare pe toata Durata Vietii.