Educatie despre lumea intreaga

0

Prezentari, discutii aprinse, exercitii participative, invitatii la gandire globala si activitati de dezvoltare durabila.  Este descrierea pe scurt a “Conferintei Nationale a Educatiei Globale: Educatie despre lumea intreaga”,  organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, ce a avut loc marti, 4 decembrie, la Bucuresti. La eveniment au participat peste 80 de persoane, profesori, studenti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai institutiilor publice locale si centrale. Fiecare dintre momentele conferintei au prezentat diferite aspecte ale educatiei globale si metode prin care aceasta poate fi transmisa mai departe publicului larg.

Iuliana Rada, coordonatorul proiectului, a explicat pe scurt ce inseamna educatia globala si de ce este ea atat de importanta astazi: “Educatia globala presupune un proces educativ prin care copii si tinerii pornesc de la a fi informati despre realitatile si provocarile globale actuale, interiorizeaza aceste cunostinte, fiecare la nivelul propriu de intelegere, si devin capabili sa observe conexiunile intre diferitele aspecte sociale, economice, religioase, legate de mediu, la nivel global. Ea are ca scop dezvoltarea interesului si a abilitatilor copiilor si tinerilor de a vrea sa fie informati despre ce se intampla la nivel global si de a lua propriile decizii, folosind gandirea critica, in legatura cu aceste informatii. Un exemplu are fi acela legat de faptul ca din cauza saraciei prezente in tari din Africa, Asia, Europa, America de Sud, multe persoane decid sa emigreze in tari mai bine dezvoltate, spre a scapa de saracie, lucru care duce la o concurenta mai mare pe piata muncii in tarile primitoare, la proteste sociale, care ajung intr-un final sa influenteze pietele economice din intreaga lume, deci implicit si pe copii si tinerii mentionati mai sus.”

O parte dintre aceste teme s-au regasit in prezentarile vorbitorilor invitati. Ana-Maria Brezniceanu, directorul executiv al Scolii Montessori din Bucuresti, a prezentat un model alternativ de educatie pedagogica, prin care invatarea devine captivanta. “In contextul globalizarii, functia traditionala a sistemelor nationale de educatie de a transmite cultura nationala si de a produce mana de lucru devine insuficienta. Rolul educatiei este acum de a-i pregati pe elevi pentru viata, si nu doar pentru un loc de munca, de a le transmite valorile universale precum respectul, empatia, toleranta si de a-i ajuta sa isi dezvolte intregul spectru al potentialului lor. Educatia globala raspunde la aceasta definitie. Ca director executiv al Scolii Montessori Bucuresti, am ocazia sa vad cum copiii sunt cei care initiaza discutii pe teme globale si tot ei sunt cei care cauta solutii, care se implica in probleme sociale sensibile – atat cat pot ei la varsta lor – si care manifesta aceste valori in modul lor de viata cotidian.” Cresterea mobilitatii fortei de munca, una dintre realitatile timpurilor noastre, care devine din ce in ce mai pregnanta, aduce cu sine nevoia de pregatire a elevilor pentru viata si dezvoltarea respectului si a tolerantei acestora.

Vlad Dumitrescu, expert in educatie non-formala, a aratat de ce este important ca oamenii sa continue sa invete pe tot parcursul vietii lor. In contextul schimbarii realitatii conditiilor zilnice de trai, rolul educatiei non-formale devine si mai important. Ea ajuta oamenii sa iti actualizeze cunostintele si atitudinea fata de schimbarile economice si culturale. Spre exemplu, un training despre consecintele pe care le aduce productia hainelor in tari mai putin dezvoltate, dar cu mana de lucru si materii prime mai ieftine, si apoi exportarea lor catre tari din lumea intreaga, cu un pret de vanzare ridicat, ar putea schimba intr-o oarecare masura comportamentul de consum al oamenilor, de la unul arbitrar la unul responsabil. Metodele flexibile, creative si participative ale educatiei non-formale ajuta la transmiterea principiilor educatiei globale, oricand, oriunde si pe parcursul intregii vieti.

Tot in contextul educatiei nonformale, Adriana Popescu (coordonator de proiect la FDSC) a demonstrat ca exista o multitudine de modalitati de a descrie o realitate. A rugat participantii sa calculeze suprafata Australiei in kilometri patrati, pornind de la o serie de calcule matematice si deductii logice.  Fiecare dintre cei prezenti in sala a calculat in felul sau suprafata continentului, concluzia activitatii fiind ca astfel de exercitii pot fi utilizate la mai multe materii in scoala – precum geografia, matematica sau desenul – ca aplicatii ale educatiei globale.

Efectul pe care industrializarea productiei il are asupra micilor producatori este un alt aspect al realitatii contemporane. Asociatia Mai Bine (Iasi), a reliefat in cadrul unuia dintre atelierele desfasurate la conferinta, cum suma care ajunge la producatorul initial al unei perechi de blugi reprezinta, proportional, doar aproximativ 10 cm din materialul folosit, restul pretului fiind distribuit intre adaosurile comerciantilor si cele ale intermediarilor.  “Educatia globala are o abordare holistica si implica notiuni de ecologie a mintii, incurajand indivizii sa gandeasca global si sa actioneze local, primul nivel de actiune fiind cel individual.  Determina o reconsiderare a componentelor noastre vitale (sistemele care ne furnizeaza informatii, ideile de baza despre cum ne hranim si ce produse consumam), o evaluare mai critica a progresului economic, inlaturarea virusilor informationali imprastiati in cultura contemporana, dezvoltarea de comportamente cooperante etc.  Educatia globala formeaza cetatenii unui sat global a carui trasatura centrala este interdependenta, astfel incat acestia sa nu ramana indiferenti sau sa se simta neputinciosi, ci sa imbratiseze viziunea schimbarilor fundamentale necesare pentru o lume mai buna.”, spune Madalina Iordachescu, coordonator programe Asociatia Mai Bine (Iasi).

Intr-o lume aflata in criza economica, bazata din ce in ce mai mult pe competitivitate si elitism, discursul violent la adresa minoritatilor, de orice fel, a devenit o realitate din ce in ce mai frecventa. Andra Tanase de la Institutul Roman pentru Pace – PATRIR (Cluj-Napoca), a evidentiat importanta comunicarii non-violente, ce respecta drepturile omului si este bazata pe echitate si egalitate la toate nivelurile.

Conferinta a fost organizata in pragul finalizarii proiectului “Global Education Without Borders”, finantat de Comisia Europeana prin programul “Non-State Actors and Local Authorities in Development: Public awareness and education for development in Europe”. Proiectul si-a propus sa contribuie la dezvoltarea educatiei globale in tarile din Europa Centrala si de Est (Austria, Grecia, Ungaria, Cehia, Bulgaria si Romania), prin dezvoltarea capacitatii locale sau prin sprijinirea structurilor deja existente in domeniul educatiei globale, pe masura nevoilor tarilor implicate, in special in noile state membre ale UE.

Derulat intre 2010-2012, proiectul a prilejuit desfasurarea a peste 10 evenimente de formare regionale, nationale sau internationale pe teme legate de educatia globala, la care au participat mai mult de 300 de persoane din medii diferite: cadre didactice, practicieni din organizatii neguvernamentale, studenti, jurnalisti, autoritati sau institutii locale si centrale. Acestia sunt implicati in prezent in proiecte si activitati de educatie globala, adresate in principal copiilor si tinerilor, atat in educatia formala, cat si in educatia non-formala. Pentru a sustine aceste activitati au fost realizate analize si rapoarte in domeniul educatiei globale, iar partenerii din cadrul proiectului au creat impreuna un ghid de resurse de educatie globala, pe teme precum globalizarea, comunicarea, cooperarea, stiluri de viata, mass-media sau educatia la nivel global.

Rezultatele acestui proiect reprezinta doar o parte din demersurile necesare pentru a facilita intelegerea noilor realitati globale. “Educatia globala avanseaza un model pertinent si eficient de pregatire a elevilor pentru provocarile sociale ale secolului 21. Practic vorbind, educatia globala deschide subiectul lumii reale, contextuale, a realitatii palpabile percepute zilnic, determinand motivatia actiunii. Pe scurt, educatia globala pune bazele invatarii pe tot parcursul vietii, transformand principiile analizei in principia de viata”, spune Rodica Cherciu, inspector general la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Ea incurajeaza si sprijina asadar oamenii sa priveasca lumea dintr-o perspectiva globala, cu intelegere si acceptare, fara a-si pierde insa identitatea si credintele specifice culturii proprii.

Articol scris de: Vera Ularu