Elevii din ciclul primar pot invata si altfel

0

Asociatia Carpaterra deruleaza proiectul educational “Play to learn. An alternative educational tool for schools” (Joaca-te spre a invata. O metoda alternativa de educatie in scoli) prin intermediul caruia le este oferita sansa elevilor din ciclul primar sa experimenteze, prin activitati de tip nonformal, un alt mod de invatare, adaptat varstei lor. In cadrul acestui proiect le este pus la dispozitie scolilor un board-game educational, CUiB, avand ca tema centrala migratia pasarilor, prin care elevii pot invata elemente de geografie, biologie, protectia mediului inconjurator, educatie civica intr-un mod ludic si interactiv.

Prin promovarea unei astfel de metode alternative de educatie Asociatia Carpaterra sustine scolile si profesorii in dezvoltarea culturii ecologice in randurile elevilor de varste mici, in sensiblizarea acestora cu privire la probleme globale si in cultivarea respectului fata de natura si fata de cei din jur. CUiB ofera oportunitatea unor discutii pe teme complexe, pe care le simplifica, facandu-le accesibile elevilor de varste mici. Mai mult decat atat, jocul ofera elevilor sansa sa isi dezvolte un simt al responsabilitatii la o varsta frageda, intr-un moment in care acestia abia incep sa isi construiasca legaturile cu ceilalti si cu lumea  inconjuratoare.

Proiectul se desfasoara in parteneriat cu 12 scoli din Bucuresti, Brasov, Covasna si Harghita, implicand activ un numar de aproximativ 1000 de elevi si 50 de cadre didactice. Aceasta initiativa pune accent pe dezvoltarea unor materiale educative alternative ce pot fi folosite pe termen lung, in mai multe domenii, fiind adecvate elevilor de mai multe varste. In acest scop sunt donate scolilor un numar de 50 de jocuri pentru a fi folosite in continuare in procesul educational.

CUiB rezoneaza foarte bine cu programele scolare pentru biologie, stiinte ale naturii, educatie civica, constituind o buna baza pentru dezbateri pe teme globale si fiind un pas spre o orientare a educatiei spre metode alternative.

Proiectul “Play to learn. An alternative educational tool for schools” (Joaca-te spre a invata. O metoda alternativa de educatie in scoli) face parte din planul national de lucru al Romaniei pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei; valoarea finantarii este de 15520 USD.