Festivalul Brazilor de Craciun. De 16 ani, lumea buna face lumea mai buna

0

De 26 de ani, accesul la educație în mod egal pentru toți copiii a fost prioritatea esențială a programelor derulate de Salvați Copiii România, pentru că educația este singura condiție fără de care o societate nu poate evolua și nu poate rupe lanțul discriminărilor. În acest scop, de 16 ani consecutiv, Festivalul Brazilor de Crăciun a devenit un eveniment – reper, care plasează dreptul la școală al copilului în centrul agendei publice.

De-a lungul anilor, Salvați Copiii a strâns prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun aproximativ 3.3 milioane de euro, prin care au fost ajutați peste 25.685 de beneficiari, prin programele educaționale Grădiniţe Estivale, A Doua Şansă și Școală după Școală.

Până acum, impactul acestor programe asupra categoriilor vizate a fost unul major: peste 95% dintre copiii beneficiari au fost înscriși în clasa I sau în clasa pregătitoare, 85% dintre copiii din programul A Doua Șansă au promovat examenele din anul școlar 2015-2016, iar în programul Școală după Școală, 91% dintre copii au înregistrat progrese, 44% au avut rezultate bune sau foarte bune, iar 21% au obținut premii.

Într-un singur an școlar, 2014 – 2015, 61.518 copii din România au abandonat școala, un număr în creștere față de statistica anului școlar anterior, când 49.181 de copii au părăsit parcursul educațional. Creșterea este alarmantă, cu atât mai mult cu cât fenomenul abandonului școlar este una dintre problemele principale ale politicilor privind protejarea și garantarea dreptului universal la educație.

Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică procesate de Salvați Copiii România, rata abandonului școlar a ajuns, în anul școlar 2014 – 2015, la 2% pentru învățământul primar și gimnazial și 3,5% pentru cel liceal și profesional. Aceste date aduc în prim-plan agravarea fenomenului, în anul școlar anterior rata abandonului școlar fiind simțitor mai mică, cu jumătate de punct procentual pentru învățământul primar și gimnazial (1,5%) și aproape un procent pentru cel liceal și profesional (2.9%).

În 2016, grație sumelor strânse la ediția precedentă, Salvați Copiii a susținut 2.425 de copii, dintre care 705 au beneficiat de suport în programul Grădinițe Estivale, 210 au fost reintegrați prin programul A Doua Șansă, iar 1.510 copii au beneficiat de suport în programul de prevenire a abandonului școlar Școală după Școală.

Abandonul școlar nu este un fenomen limitat la un copil sau altul, la o comunitate sau alta, ci interesează întreaga societate, pentru că menține grupuri defavorizate, a căror situație se va perpetua din generație în generație. Anul acesta, statistica este chiar alarmantă, pentru că numărul copiilor retrași din școli este în creștere. Vorbim despre copii cărora le este încălcat dreptul la a avea un viitor care să rupă cercul vicios al sărăciei și al discriminării din motive economice. A-i educa pe copii este cea mai inteligentă politică publică a oricărui stat și cea mai bună asigurare că societatea este funcțională. Salvaţi Copiii are ca obiectiv prioritar reducerea abandonului şcolar, iar prin sprijinul partenerilor de anul acesta, ne propunem ca în 2017 să susţinem prin programele noastre peste 3.000 de copii din comunităţile defavorizate.” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

În cei 16 ani de la lansare, Festivalul Brazilor de Crăciun a devenit un eveniment de referință, la care participă cei mai influenți manageri de companii, antreprenori, persoane publice, oameni de business și de media, în scopul strângerii de fonduri pentru sprijinirea proiectelor educaționale ale Salvaţi Copiii România. Evenimentul este organizat sub forma unei licitații speciale de brazi de Crăciun, concepuți exclusiv pentru această ocazie, de către unii dintre cei mai cunoscuţi designeri din țară.