Filmele bune se cunosc din scoala

0

Astăzi ne propunem să vă aducem la cunoștință de proiectul implementat de Asociația Culturală Macondo, care a militat pentru educația socială prin film în cadrul proiectului „Filme pentru liceeni”.

De ce educație prin film?

Prin imagine și sunet, scenariu și joc actoricesc, arta cinematografică are într-adevăr darul de a-și captiva spectatorii în lumea ilustrată pe ecranul de proiecție, dar acest excelent instrument de comunicare devine și o resursă valoroasă în educație.

Proiectul „Filme pentru liceeni” își propune să demonstreze cum filmul poate fi utilizat în implicarea tinerilor în activități prin care își pot dezvolta abilitățile critice și creative pe teme sociale și culturale.
Principala temă abordată de activitățile proiecturlui este educația socială prin film, o materie care nu se află în curricula actuală educațională, dar care este atât de necesară într-o lume dominată de comunicarea audio vizuală.

Proiectul dezvoltat de Asociația Culturală Macondo a avut scopul de a dezvolta o metodologie educațională prin film, care poate fi consultată pe site în diferite secțiuni: ghidul educativ pentru profesori, workshopuri pentru profesori, mini-lecții video de cinema și propunerile de filme pe care le puteți descărca gratuit de pe site.

Proiectul a fost derulat în perioada septembrie 2015 – iunie 2016, când profesori și elevi (în principal liceeni între 14-18 ani) au participat la șase vizonări de film urmate de dezbateri cu invitați din lumea filmului, au parcurs la clasă cele șase ghiduri sociale și cele opt lecții de cinema completate de trei lecții video realizate de către experții elvețieni de la Asociația Lanterna Magică, a cărei echipe de profesioniști are o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu.

De asemenea, au fost organizate și 6 workshop-uri de educație cinematografică și socială prin film destinate cadrelor didactice din învățământul liceal, la București, Timișoara, Toplița, Caracal, Corabia, Râșnov, Târgoviște, Moreni, Moinești, Slatina, Slobozia, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.