Grupurile informale din Romania au nevoie de resurse de dezvoltare

0

Grupuri informale, grupuri comunitare, grupuri de initiativa civica, sunt cateva dintre numele dupa care pot fi identificate cele mai noi entitati ale mediului asociativ din Romania. Sunt formate din oameni dintr-o comunitate restransa, care se mobilizeaza pentru a rezolva o problema care ii afecteaza direct: construiesc un pod, refac un cinematograf, curata un lac, salveaza teii de pe un bulevard.

In data de 3 august, Fundatia pentru o societate deschisa a lansat raportul „Activitatea grupurilor civice informale in Romania”, prima cercetare din Romania despre cele mai noi entitati ale societatii civile, grupurile informale. Analiza cuprinde:

  • Cartografierea grupurilor informale din Romania;
  • Analiza organizatiilor suport care au contribuit la crearea de grupuri informale;
  • Studii de caz despre grupurile informale;
  • Concluzii ale cercetarii.

Cum au aparut grupurile informale in Romania si cum functioneaza?

Cele mai multe dintre grupurile informale din Romania au aparut in urma unui stimul extern: un program al unei organizatii non-guvernamentale sau al statului, raportul fiind de 10 la 1 fata de cele infiintate spontan, arata  raportul „Activitatea grupurilor civice informale in Romania”, realizat de Fundatia pentru o societate deschisa in perioada aprilie-iulie 2015. Durata lor de viata se poate suprapune cu perioada de rezolvare a unei probleme, cu durata de finantare si consiliere din partea unei organizatii suport sau se poate extinde, in functie de resursele si disponibilitatea oamenilor la rezolvarea altor cauze sau chiar la transformarea in forme asociative formale, in ONG-uri.

Grupuri ingenue care cred in cauza lor sau profesionisti?

Cetatenii care se asociaza in grupuri informale sunt, in majoritatea cazurilor, cei cu o doza de incapatanare civica mai mare, cei care au rabdare si incredere ca pot schimba lucruri in jurul lor. Dincolo de acest profil, mecanismul care face ca un grup informal sa functioneze este mult mai complex, implica obiective, planuri, strategii, lideri, profesionisti.

Un grup informal poate sa aiba un lider care sa mobilizeze oamenii, sau poate functiona fara lider, toti membrii avand putere egala de decizie; un grup trebuie sa aiba un set de reguli de functionare, care sa ajute la evitarea disensiunilor intre membri, membri pot avea roluri care sa-i ajute sa se prezinte si sa se reprezinte in spatiul public. Un grup informal are nevoie de management si leadership.

Pentru a rezolva problema pe care au sesizat-o, membrii unui grup informal trebuie sa fie ei insisi, sau sa apeleze la experti in problema pe care vor sa o rezolve. Pentru a propune reamenajarea unui parc, ai nevoie de un peisagist, pentru a obtine in instanta informatii de la institutiile publice, ai nevoie de un avocat, pentru a atrage sustinatori si pentru a spune si altora ce rezultate ai obtinut, ai nevoie de un PR-ist, pentru a sti ce lege iti permite sa obtii informatii de la o institutie publica, ai nevoie de un specialist in advocacy, de un consilier juridic, pentru a strange bani pentru un eveniment in comunitate, ai nevoie de un fundraiser.

„Pentru grupurile de initiativa, existenta si sprijinul centrelor de resurse este esentiala”, subliniaza raportul publicat de Fundatia pentru o societate deschisa. Din moment ce stimulul de organizare este fragil, iar existenta grupului depinde de reusitele sale, posibilitatea de a accesa competente pe care membrii grupului nu le au, dar care sunt importante in activitatea lor, este un lucru decisiv in incurajarea si mentinerea acestor entitati informale, care activeaza la baza societatii civile.

Au grupurile informale nevoie de finantare?

Raportul „Activitatea grupurilor civice informale in Romania” remarca problema finantarii care afecteaza activitatea ONG-urilor din Romania si care se rasfrange si asupra societatii civile informale, insa o observatie importanta este aceea ca accesul la finantare al grupurilor informale implica riscul schimbarii motivatiilor membrilor sau readaptarea activitatilor pentru satisfacerea agendei finantatorilor. Finantarea este necesara, insa trebuie adaptata ca valoare la cuantumul pe care un grup informal il foloseste in rezolvarea unei probleme, si trebuie sa fie usor de accesat, dat fiind absenta unui statut juridic al grupului.

Cercetarea „Activitatea grupurilor civice informale in Romania”  este o activitate desfasurata in cadrul proiectului Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor si a grupurilor informale, finantat  prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Rundei a II-a a Fondului ONG in Romania.

Aceasta cercetare este urmata de o cercetare juridica pe tema functionarii si finantarii grupurilor informale in alte tari din Europa si Statele Unite ale Americii, al carei rezultat va consta intr-o serie de recomandari de politici publice care sa incurajeze dezvoltarea mediului asociativ din Romania, in structuri informale.

Ultima etapa a proiectului consta in crearea unui Centru de resurse, care va oferi training-uri si consultanta membrilor ONG-urilor si grupurilor informale din Romania.

Proiectul se desfasoara in perioada 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016 si beneficiaza de o finantare nerambursabila de 134,888.50 Euro. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Detalii despre proiect, gasiti pe www.fundatia.ro si http://www.fundatia.ro/grupurile-informale-din-rom%C3%A2nia-au-nevoie-de-resurse-de-dezvoltare

Informatii suplimentare despre cercetare si proiect, puteti obtine de la Claudia Iordache, Specialist Comunicare, pe adresa [email protected], sau la numarul de telefon 0762 62 42 07.