In Romania exista cel putin 12.000 de persoane nonformale

0

Intre 28-29 septembrie 2012 a avut loc Ziua Educatiei Nonformale in Romania – cea mai lunga si nonformala zi din an! Evenimentul s-a bucurat de implicarea a 12.000 de persoane, care au participat direct sau au organizat cele 193 de activitati de educatie nonformala in scoli, licee, biblioteci, teatre sau spatii publice din 85 de locatii, acoperind 39 de judete din Romania. 

Ziua Educatiei Nonformale a fost organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Institutul de Stiinte ale Educatiei, in cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L., proiect menit sa promoveze educatia nonformala in Romania si sa incurajeze actorii din toate cele trei sectoare (business, public si neguvernamental) in demersurile de a incorpora principiile educatiei nonformale in domeniile lor de activitate.

In cadrul Zilei Educatiei Nonformale au avut loc evenimente la nivel local in 85 de localitati, organizate de pesre 250 de organizatii. Aceste evenimente au implicat folosirea activitatilor si metodelor de educatie nonformala in scoli, licee, gradinite, biblioteci, instutitii de cultura, organizatii neguvernamentale, companii si institutii publice.

Ziua Educatiei Nonformale 2012 a implicat 193 de activitati de educatie nonformala derulate atat in mediul urban cat si rural, diverse si numeroase activitati si metode de educatie nonformala implementate la nivel local.

Printe numeroasele evenimente realizate in cadrul Zilei Educatiei Nonformale, cele mai animate au fost cele de tipul ateliere de creativitate, art terapie si drama terapie, educatie parentala, origami si quilling, activitati cercetasesti, momente de teatru de papusi, teatru social/forum, coregrafii si dans, activitati de consiliere vocationala pentru tineri, proiectii de filme educative, meciuri de debate, activitati de ecologizare, expozitii foto si expozitii PhotoVoice, vanatori de comori (treasure hunt) si jocuri socio-educative, city race, cafenele publice si cafenele literare. O puternica vizibilitate a fost asigurata de un flash-mob in locuri publice dedicat promovarii invatarii pe toata durata vietii catre trecatori, vizitatori, participanti. Mesajul general al flash-mob-ului, cat si al intregului eveniment, a fost un indemn la invatare continua: ”Oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul.”

Tot in cadrul Zilei Educatiei Nonformale au fost inscrise festivaluri care abordeaza principiile acestui tip de educatie – Festival de Teatru la Constanta, Festivalul Bucuriei de a Sti in Targu Mures, Festivalul Egalitatii de Gen (Sibiu), Festivalul ReCreativ (Baia Mare), BikeFest din Bucuresti.

Lista completa a evenimentelor si a partenerilor care au organizat evenimente nonformale in toata tara, este disponibila aici.