Inventariere soiuri traditionale din Transilvania

0

Fundatia Mihai Eminescu Trust si Fundatia elvetiana SAVE au demarat in iunie 2013, in satul Malancrav, comuna Laslea, proiectul „Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe” – proiect cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea finantarii elvetiene este de 220.319,48 CHF, iar a cofinantarii din partea Fundatiei MET de 30.000 CHF.

In cadrul proiectului, in anul 2013 a fost lansat un apel de inventariere a soiurilor traditionale din zona comunei Laslea, satul Malancrav, judetul Sibiu. Pentru inventarierea soiurilor, impreuna cu partenerul elvetian a fost elaborat un chestionar de identificare a soiurilor, care a fost distribuit pe o raza de 60 de km, cuprinzand 35 de sate din 3 judete.

Chestionarul centralizeaza informatii despre pomul fructifer – productivitate, starea de sanatate, fructele din soiul respectiv – perioada de coacere si termenul de depozitare, gustul, intrebuintarea acestora.  85 de proprietari de gospodarii, in care au fost identificare soiuri de pomi fructiferi specifici zonei, au dat curs apelului de inventarierea a soiurilor si au completat un numar de 183 de chestionare.

Aceste chestionare au fost centralizate de partenerul elvetian intr-un inventar al soiurilor traditionale din zona Malancrav. Inventarul este disponibil in limba romana si germana, urmand ca acesta sa fie completat in viitor de Asociatia Livezile Transilvaniei, infiintata in cadrul proiectului si care va dezvolta rezultatele obtinute pana in prezent.

Initiativa Fundatiei Mihai Eminescu Trust si a Fundatiei SAVE raspunde unei necesitati identificate la nivel national de a identifica si conserva soiurile autohtone de pomi fructiferi, care reprezinta o parte a patrimoniului agricol romanesc. Prin corelarea cu initiative similare din zona, Transilvania reprezinta o zona pilot, aici existand o baza de date, care poate fi valorificata atat de autoritati cu responsabilitate in domeniu, cat si de cercetatori pentru studii si analize aprofundate.

Inventarul este disponibil pe pagina administrata de partenerul elvetian www.agrobiodiversity.net o platforma de informare europeana a retelelor nationale active in domeniul conservarii patrimoniului agricol si zootehnic si va fi disponibila si pe pagina web a Livezii Malancrav.