Lipsa de fonduri – cea mai importanta nevoie pentru 74% din ONG-urile din Romania

0

Conform unui studiu Cult Market Research comandat de Petrom, cele mai importante probleme cu care se confrunta societatea civila din Romania sunt lipsa fondurilor (74%), dezinteresul institutiilor de stat (39%) si intarzierea finantarilor europene (36%). Cu toate ca procentele sunt in scadere fata de anul precendent, ordinea a ramas aceeasi. Noutatea pentru 2013 este interesul pentru domeniul antreprenoriatului social, considerat de 88% dintre entitatile chestionate ca o oportunitate de dezvoltare si auto-sustinere a organizatiei. Antreprenoriatul social este o afacere care, pe langa scopul de a face profit, adreseaza si o cauza sociala.

„Pornind de la probleme actuale care afecteaza comunitatea bucuresteana, a aparut ideea de a oferi solutii care sa imbine o abordare de mediu si sociala cu o componenta economica. Astfel a aparut ideea de a raspunde problemei poluarii cu pungi de plastic creand un spatiu de productie unde sunt realizate sacose din panza naturala, care ofera locuri de munca persoanelor cu o situatie sociala aparte. Un alt motiv pentru alegerea antreprenoriatului social este nevoia de diversificare a veniturilor asociatiei si orientarea catre independenta financiara. Prin intermediul intreprinderii se pot genera venituri pentru a sustine alte proiecte si reduce dependenta financiara de factori externi.” spus Andreea Pandelescu, coordonator programe Atelierul de Panza.

In ceea ce priveste relatia dintre sectorul ONG si companiile private, sustinerea financiara este principala asteptare pe care 87% dintre ONG-uri o au din partea companiilor. Voluntariatul in cadrul comunitatii ar motiva 61% dintre ONG-uri sa incheie un contract de parteneriat cu o companie. In privinta sprijinul acordat de mediul privat, 45% dintre ONG-urile participante la studiu considera si in 2013 Petrom ca fiind compania care se implica cel mai mult, urmata de Vodafone cu 24% si Orange cu 11%. Doar in anul 2012, Petrom a sustinut financiar prin sponsorizari directe peste 70 de ONG-uri nationale si locale active in domenii precum protectia mediului, educatie, programe sociale, sport sau sanatate.

„Sectorul ONG este pentru Petrom unul dintre principalii parteneri in toate actiunile dedicate comunitatii. Pe langa programele dezvoltate in parteneriat cu ONG-urile din Romania, pentru noi societatea civila a fost in toti acesti ani prietenul care ne-a ajutat sa intelegem mai bine realitatea in care traim si ne-a ghidat investitia pentru maximizarea impactului in comunitate.” a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate Petrom.

In ceea ce priveste vizibilitatea pe agenda publica, aproape jumatate dintre ONG-uri au afirmat ca interesul mass-media fata de activitatea lor este in crestere fata de anul trecut, la fel si interesul populatiei generale. Cel mai important mediu de promovare este cel online – 82% dintre cei chestionati folosesc propriul website in topul celor trei instrument de comunicare si 50% retele sociale cum ar fi Facebook sau LinkedIn (in crestere cu 18% fata de anul trecut).

Studiul, comandat de compania Petrom, a fost realizat de Cult Market Research pe un esantion reprezentativ de 100 organizatii nonguvernamentale din 20 de judete din domenii precum protectia mediului, programe sociale, educatie si sanatate.

Cea mai cunoscuta si accesibila metoda prin care orice cetatean din Romania poate sustine activitatea sectorului ONG este prevederea 2% din Codul Fiscal, care permite oricarui contribuabil, persoane fizica sa redirectioneze pana la 2% din impozitul pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie). Potrivit datelor statistice puse la dipozitie de Misterul Finantelor Publice pentru anul fiscal 2011, 1.663.925 persoane au redirectionat 2% din impozit catre 26.032 entitati non profit. Pentru anul in curs, data limita de depunere a formularelor de redirectionare a fost 25 mai.

Petrom a desfasurat pentru al treilea an consecutiv o campanie de constientizare interna prin care angajatii au fost informati despre organizatiile non-guvernamentale active in comunitatea lor si au fost sprijiniti in procesul de redirectionare. In sediul Petrom City din Bucuresti, s-a organizat un targ la care au participat peste 40 de ONG-uri si antreprenori sociali care desfasoara diferite business-uri cu impact social. Peste 1.600 de angajati au distribuit cei 2% din impozitul pe venit catre 137 de organizatii, iar domeniile prioritare au fost sanatatea (60%), cauzele sociale (29%), educatia (9%) si protectia mediului (2%).

„Ne bucuram ca am avut ocazia de a vorbi de lupta impotriva cancerului la copil in Romania si de a raspandi mesajul pozitiv al supravietuirii. Banii stransi vor fi folositi pentru a sprijini programul de suport psihosocial, care speram sa devina o parte integranta a fiecarei sectii oncopediatrice din Romania, fiind deja implementat cu succes in 7 sectii de oncopediatrie din tara, din 4 orase: Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi. Suntem recunoscatori pentru fiecare contributie a angajatilor Petrom

deoarece oamenii mici, fac marea diferenta!” declara Katie Rizvi, vice-presedinte si fondator Asociatia Little People Romania.

Suntem deosebit de onorati sa aflam ca angajatii Petrom au ales sa sprijine, in campania 2%, proiectele Fundatiei pentru SMURD. Este un gest nobil care ne bucura, dar ne si responsabilizeaza, in acelasi timp. Fondurile provenite din 2% vor fi folosite in totalitate pentru sustinerea misiunilor umanitare ce vor fi desfasurate de avionul SMURD, dotarea personalului cu echipamente de protectie corespunzatoare, sustinerea centrelor de formare si instruire SMURD, dotarea cu echipamente de interventie la calamitati si sprijinirea accesului personalului SMURD la programe de perfectionare pentru a-si desfasura activitatea la un nivel inalt de profesionalism.” Multumeste Tiberiu Fechete – Director Executiv, Fundatia pentru SMURD.

Pentru promovarea prevederii, Petrom a dezvoltat si o campanie online care a atins peste 300.000 de utilizatori Facebook, iar aplicatia prin care utilizatorii puteau alege organizatia pe care vor sa o sustina si puteau descarca pe loc formularul de redirectionare a inregistrat peste 1.000 de vizualizari.