Noi descoperiri facute de studentii geologi in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

0

In aceasta vara, pe teritoriul Geoparcului, 10 studenti de la cele trei categorii de studii (licenta, master, doctorat) ale Facultatii de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii din Bucuresti au participat la cercetari de teren pentru descoperirea de noi vestigii privind renumitele “faune cu dinozauri pitici din Transilvania”.

Cercetarile au fost realizate sub indrumarea Conf. dr. Zoltan Csiki-Sava si Asist. dr. Stefan Vasile de la Departamentul de Geologie din cadrul Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti.

Rezultatele cercetarilor efectuate timp de aproape doua saptamani, in perioada 5 – 16 august, nu s-au lasat prea mult asteptate. Participantii au descoperit si au recuperat fragmente de fosile de titanosauri (dinozauri de talie mare, ierbivori, patrupezi) si doua noi cuiburi cu oua de dinozaur, continuand cercetarile din anii anteriori ale studentilor de la Universitatea din Bucuresti.

Cuiburile cu oua de dinozaur descoperite in zona sunt expuse si pot fi vazute la Centrul de Stiinta si Arta al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului din localitatea General Berthelot. Si tot acolo poate fi admirata si reconstructia unui titanosaur – Magyarosaurus dacus, realizata de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley.

Fosilele descoperite in aceasta vara urmeaza sa fie preparate, inventariate si cercetate in laborator, ceea ce ar putea duce la descoperirea de noi informatii relevante care sa reconstituie mediul de viata din Cretacic, de pe fosta Insula a Hategului. Activitatile vor fi realizate si cu sprijinul unor studenti care au luat parte la aceste cercetari in teren. Ei vor continua studiile sub indrumarea cadrelor didactice in laboratoarele Departamentului de Geologie, inclusiv in vederea elaborarii unor lucrari de licenta sau masterat si pentru prezentarea de comunicari in cadrul simpozioanelor nationale studentesti de anul viitor.

Cercetarile realizate in aceasta vara au fost sustinute de Universitatea din Bucuresti din fondurile alocate Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO, dar si cu sprijinul DinoParc Rasnov.

De altfel, de aproape 40 de ani, pe teritoriul Geoparcului se desfasoara astfel de cercetari realizate de cadre didactice si studenti de la Universitatea din Bucuresti, in scopul studierii “faunelor cu dinozauri pitici din Transilvania”. Aceste animale, care au trait acum mai bine de 66 de milioane de ani, sunt unice pe plan mondial datorita taliei mai reduse, aceasta fiind o adaptare la viata in spatiul limitat al unei insule. Numeroase  fosile ale acestor specii de animale insulare, inclusiv oase si oua de dinozauri, au fost descoperite de-a lungul anilor, adaugandu-se treptat colectiei de Paleontologie a vertebratelor din cadrul Departamentului de Geologie al Facultatii de Geologie si Geofizica.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde intreaga Tara a Hategului este sit UNESCO, parte a Programului International pentru Geostiinte si Geoparcuri, care reuneste 120 de teritorii din 33 de tari incluse in Reteaua Globala a Geoparcurilor, stabilite in urma unui proces de selectie si

validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale si culturale, un program de dezvoltare durabila, un brand care propune o calatorie in timp, in istoria de 4,6 miliarde de ani a Pamantului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc sa participe la renasterea unor comunitati si este taramul de intalnire ce ii reuneste pe toti cei care se simt atasati de valorile traditionale, fie ca sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Dinozaurii pitici descoperiti in Tara Hategului sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO este realizata de Universitatea din Bucuresti.