Organizatiile neguvernamentale din R. Moldova sunt netransparente

0

Un studiu realizat de Centrul National de Asistenta si Informare a ONG-urilor din Republica Moldova „Contact” a relevat ca organizatiile neguvernamentale sunt netransparente. Motivul netransparentei nu este nedorinta ONG-urilor de a-si publica rapoartele de finantare, dar necunoasterea acestui beneficiu.

„Contact” a expediat tuturor ONG-urilor formulare prin care a solicitat sa participe la studiu si sa le completeze. Astfel, din toate organizatiile doar 16 au acceptat sa participe, expediind formularele completate”, transmite Info-Prim Neo.

La studiu au participat doar organizatii din domeniile drepturile omului, dizabilitati, cultura, social-medical, educatie. Nu a participat nicio organizatie din domeniul mediu si tineret. Dintre organizatiile participante, 57% au solicitat ca datele despre activitatea lor sa fie confidentiale, iar restul au acceptat ca aceste date sa fie publice.

La capitolul „mediatizarea rapoartelor si deciziilor”, toate ONG-urile au raspuns ca nu publica rapoartele financiare si rapoartele de audit deoarece „nu exista o cultura a transparentei si ONG-urile nu stiu de ce trebuie sa le publice”. Alte raspunsuri spun ca „organizatiile nu si-au pus scopul sa le publice”, sau „acestea rapoarte tin de bucataria interna a organizatiei”. Unele organizatii au motivat nepublicarea rapoartelor din lipsa de timp sau ca nu au curajul sa le publice.

Referitor la baza-tehnica materiala a ONG-urilor, 28,60% au spus ca au oficiu propriu, 64% dintre organizatii închiriaza oficii si 7,40% nu au un oficiu. Totodata, studiul arata ca majoritatea au echipament de birou si mobilier, 30% au automobile si 80% au internet.

Referitor la voluntariat, 13,5% dintre ONG-uri nu au voluntari, 33% au câte o persoana sau doua care activeaza pe baza de voluntariat si 13% dintre organizatii au peste 10 voluntari.

Astfel, 35% dintre coordonatorii de proiect ai organizatiilor au un salariu de pâna la 7 mii de lei, 25% au un salariu de pâna la 5 mii de lei si 15% au câte 2 mii de lei. 30% dintre membrii de echipa au un salariu de 2 mii de lei, 40% au un salariu de 5 mii de lei si 8% au un salariu de pâna la 7 mii de lei.

Sursa: Moldova.ORG