Parlamentul Romaniei a adoptat proiectul de Lege privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior

0

Parlamentul Romaniei a adoptat marti, 12 noiembrie, Proiectul  de Lege privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior.

Legea vine in contextul in care rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani din Romania este cea mai mica din Uniunii Europene (63.8%).  In vederea sustinerii insertiei tinerii pe piata muncii, Comisia Europeana a recunoscut importanta stagiilor pentru piata muncii si a considerat ca este nevoie sa fie abordata si problematica calitatii stagiilor.

Chiar daca la nivel national, legislatia nu reglementeaza notiunea de “internship”, la elaborarea legii s-a avut in vedere corelarea acesteia cu prevederile existente.  Astfel, legea prevede:

  • obiectivele clare de efectuarea a stagiului;
  • salarizarea stagiarilor la debutul in profesie, corespunzator nivelului de calificare obtinut prin studii;
  • vechime in specialitate daca stagiarul a obtinut calificativul “corespunzator”;
  • acces la formare a stagiarului, direct la locul de munca sub indrumarea angajatorului;
  • asigurarea  unui stagiu de calitate care sa permita stagiarilor insusirea de competente si deprinderi profesionale limitand numarul acestora la 3 stagiari care pot fi indrumati si coordonati in acelasi timp de catre un indrumator.

Pentru  asigurarea calitatii stagiului este reglementata procedura de evaluare a stagiarului. Astfel, evaluarea activitatii stagiarului se realizeaza pe baza analizei gradului de realizare a obiectivelor si indicatorilor de performanta stabiliti si aprecierii nivelului de consolidare a competentelor dobandite.

Expunere de motive

Lege