Peste 100 de comunitati locale raspund la provocarea de a aduce fiecare copil la gradinita

0

Mai mult de 100 de comunitati locale au aplicat la concursul organizat de Ovidiu Rom si de Ministerul Educatiei in vara aceasta iar 14 dintre acestea au castigat finantare in valoare totala de 150,000 de dolari, care vor ajuta aceste comunitati sa aduca la gradinita fiecare copil sarac intre 4 si 6 ani. Organizatorii concursului planificasera initial sa ofere sponsorizare pentru doar 5 comunitati locale, insa au suplimentat atat numarul de locuri, cat si finantarea, ca urmare a numeroaselor inscrieri, si se asteapta ca aproximativ 1,000 de copii sa beneficieze de acest proiect.

Ovidiu Rom si Ministerul Educatiei, reprezentat de Oana Badea, au preselectat initial 43 de comunitati. Echipa asociatiei a parcurs peste 7000 de km vizitand toate cele 43 de localitati si a avut intalniri cu grupurile locale de actiune. Combustibilul a fost oferit ca sponsorizare de Rompetrol.

Ovidiu Rom a alocat aproximativ 150 de euro pentru fiecare copil intre 4 si 6 ani, a carui familie traieste sub limita saraciei. In afara oferirii de tichete sociale familiilor alor caror copii au o prezenta  impecabila la gradinita (100%), aceste fonduri acopera si costurile necesare formarii cadrelor didactice si materialelor educationale. Ovidiu Rom va monitoriza distribuirea fondurilor, iar KPMG va realiza pro-bono auditul financiar.

Cele 14 localitati incluse in proiect sunt:  Sacele si Tarlungeni din Brasov, Ramnicu Sarat din Buzau,  Araci, Haghig si Intorsura Buzaului din Covasna,  Gura Sutii din judetul Dambovita, Balan din judetul Harghita, Coroieni din judetul Maramures, Band din Mures, Jibou din judetul Salaj  Altana, Brateiu si Rosia din judetul Sibiu.

Prin aceasta investitie de 150.000 de dolari, donati de Alex Fund, o organizatie neguvernamentala din New York, in conducerea careia este si actorul american Ethan Hawke, Ovidiu Rom subliniaza importanta educatiei timpurii – cu  scopul de a aduce acest subiect pe agenda publica din Romania, ca prioritate nationala majora. Studiile internationale arata ca investitia in educatia timpurie aduce beneficii de 4 pana la 6 ori mai mari decat suma cheltuita. Gradinita reduce riscul abandonului scolar, nevoia de educatie speciala, somajul si criminalitatea in randurile adultilor.