Prima Vizita de Studiu in Proiectul Grundtvig “ED.HO.C- EDucational HOliday Centre”

0

In perioada 8 – 11 mai 2013, va avea loc la Bucuresti prima vizita de studiu din cadrul proiectului international “ED.HO.C- EDucational HOliday Centre” organizat cu sprijinul Comisiei Europene in cadrul programului Grundtvig.

Acest proiect se desfasoara in perioada august 2012 –iunie 2014 si are ca scop elaborarea unui grafic de calitate prin care vor putea fi identificate centrele de vacanta care pun intr-adevar accentul pe componenta educationala a activitatilor desfasurate. Documentul final se doreste a fi pe de o parte o sursa de inspiratie pentru toti educatorii europeni, coordonatori sau formatori si pe cealalta parte un punct de referinta pentru parintii care isi doresc sa fie informati si constientizeaza importanta educatiei informale din timpul liber al copiilor lor. Vor fi astfel valorizate serviciile educative de buna calitate, gratie unei mai bune pregatiri a oamenilor care lucreaza in astfel de centre, iar parintii vor avea un instrument extern pentru a masura aceasta dimensiune educativa a centrului.

Vizita de studiu in Romania este prima de acest tip din proiectul “ED.HO.C- EDucational Holiday Centre”, urmand astfel de vizite si in Portugalia Slovacia si Spania. In cele 4 zile in Bucuresti, discutiile si seminariile se vor concentra pe structura centrelor de vacanta. Participantii vor avea ocazia sa prezinte structura centrelor de vacanta pe care le reprezinta, sa compare si sa dezbata diferite elemente referitoare la locatia centrelor de vacanta si gradul acestora de functionalitate in ceea ce priveste dimensiunea educationala.

Pe data de 10 mai, va avea loc un seminar organizat la sediul Fundatiei Romano-Americane, la care vor fi prezenti reprezentanti ai inspectoratului scolar si ai centrelor de vacanta, dar si reprezentanti ai altor organizatiilor non-guvernamentale din Romania.

Folosind metoda non-formala “Cafeneaua Publica”, participantii vor discuta elemente contrete privind standardele de calitate ale unui centru de vacanta. Concluziile acestor discutii vor fi folosite in elaborarea Graficului de Calitate a Centrelor de Vacanta.

Aceasta vizita de studiu este precedata de Intalnirea de pregatire din Italia si Cursul de formare “ED.HO.C- EDucational HOliday Centre” centrat pe organizarea centrelor educationale de vacanta, adaptarea metodelor educative la varsta copiilor, instrumente eficiente in lucrul cu copiii, metode de educatie non-formala.