Primul Ghid destinat dezvoltarii abilitatilor de viata ale elevilor, lansat in toamna aceasta de MECTS in parteneriat cu FDSC

0

Elevii romani se confrunta cu dificultati de adaptare la viata independenta de mediul familial sau scolar. Diferenta dintre teorie si practica reprezinta un obstacol considerabil pentru multi dintre ei. Metodele nonformale pot reprezenta o solutie, insa nu toate cadrele didactice le folosesc. In aceasta situatie, initiativa de a crea ghidul de ”Metode si instrumente pentru dezvoltarea abilitatilor de viata la clasa” se bucura de rezultate incurajatoare. Cadrele didactice implicate in proiectul “Metode inovative in formarea cadrelor didactice pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” s-au declarat dornice sa utilizeze cunostintele dobandite de-a lungul celor 3 ani de proiect.

Proiectul implementat intre anii 2008 – 2011 de MECTS, in parteneriat cu FDSC si ICDI, si-a propus un obiectiv ambitios, acela de a moderniza sistemul de educatie si formare initiala si continua prin imbunatatirea formarii personalului didactic din invatamantul preuniversitar. Ce ar putea sa impiedice un profesor de fizica sa demonstreze elevilor sai utilitatea cunoasterii parghiilor, electricitatii, lucrului mecanic sau fortei centrifuge? Ce ar putea presupune pentru o scoala transformarea orelor predominant teoretice in ore cu caracter aplicat la ce se intampla in jurul nostru?

Ghidul este disponibil gratuit pentru toti cei interesati, AICI.

Creativitatea si spontaneitatea copiilor sunt elemente la fel de importante in educatie ca si acumularea de informatie, pentru ca ele sunt cele care le vor permite elevilor sa aranjeze date care pot parea seci astfel incat ele sa capete semnificatie.

Ghidul este structurat in 4 capitole menite sa ofere cadrelor didactice toate informatiile necesare dezvoltarii abilitatilor de viata ale elevilor. Primul capitol se constituie intr-un ”Ghid teoretic pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”, care ofera cadrelor didactice detalii cu privire la conceptul de ”abilitati de viata” si pasii concreti de dezvoltare a abilitatilor de viata la clasa. Urmatoarele 3 capitole contin idei de activitati si proiecte destinate ciclului primar, gimnazial si respectiv liceal. Aceste idei de activitati nu sunt limitative, ci dimpotriva – autorii doresc ca prin intermediul lor sa motiveze cadrele didactice pentru a-si crea propriile activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata, in functie de nevoile elevilor. Ultimul capitol cuprinde cateva demersuri de succes actuale in domeniul dezvoltarii abilitatilor de viata in Romania.

Proiectul “Metode Inovative in formarea cadrelor didactice pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” a facilitat derularea a peste 80 de programe si activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata ale elevilor. Peste 1000 de cadre didactice au participat la cursul de dezvoltare a abilitatilor de viata ale elevilor, constituit din 2 module a cate 3 zile fiecare. In cei 3 ani de proiect au fost elaborate atat ghidurile metodice cat si un studiu de analiza privind identificarea abilitatilor cheie de viata necesare elevilor. Un pas urmator, concret, va fi propunerea unui curriculum optional de ”Dezvoltarea abilitatilor de viata” destinat elevilor din ciclul gimnazial.

Mai multe informatii despre proiect puteti obtine la adresa de e-mail [email protected]