PROF21: Comunitatea cadrelor didactice care formeaza abilitati de viata in perspectiva dezvoltarii durabile

0

Autonomia, spiritul critic, viziunea, abordarea sistemica, gandirea creativa, clarificarea propriilor valori, cooperarea sunt abilitati de care tinerii au imperativ nevoie pentru a putea performa intr-o societate complexa si imprevizibila cum este cea de astazi. Comunitatea Prof21 reuneste cadre didactice ce si-au propus sa formeze aceasta paleta de abilitati in randul propriilor elevi.

“Prof21” este tipul de dascal modern, adeptul unei pedagogii inovatoare. Utilizand metode activ-participative si realizand proiecte nonformale, el ofera elevilor sai un proces de invatare complex, centrat pe nevoile lor reale. In perceptia sa, profesorul trebuie sa fie deopotriva un facilitator si un mediator, capabil sa isi transforme clasa intr-o adevarata “comunitate de invatare”. Provocarea asumata este aceea de a-si transforma elevii din spectatori in actori ai propriei educatii.

Tinerii care isi insusesc aceste abilitati sunt in masura sa transfere catre viata reala si sa utilizeze efectiv cunostintele pe care le dobandesc in cadrul scolar. De aceea, Prof21 le numeste “abilitati de viata”.

Totodata, tinerii care si-au format aceste abilitati pot contribui la imbunatatirea societatii, a proceselor economice, de mediu si sociale, a realitatilor locale si globale in care traiesc. Iata de ce, Prof21 este o comunitate educationala care contribuie la “dezvoltarea durabila”.

Comunitatea Prof21 are ca suport platforma www.prof21.ro. Aceasta sustine ciculatia ideilor, invatarea comuna, cooperarea si lucrul in parteneriat, punand la dispozitia cadrelor didactice o paleta larga de metode non-formale, exemple de bune practici si instrumente pentru lucrul in comun.

Prima initiativa comuna a membrilor comunitatii este Luna Prof21. Este o initiativa nationala in care, pe parcursul lunii octombrie, cadre didactice din 180 de scoli au desfasurat activitati educationale pentru formarea abilitatilor de viata ale propriilor elevi, necesare in perspectiva dezvoltarii durabile. Catalogul de prezentare a activitatilor Lunii Prof21 este disponibil pe www.prof21.ro.

Comunitatea Prof21 va deschide accesul catre noi membri incepand cu anul 2016. Pentru mai multe informatii privind comunitatea si posibilitatea de a deveni membru va invitam sa accesati pagina www.prof21.ro sau sa ne scrieti la adresa [email protected]

Aceasta comunitate a fost dezvoltata si lansata cu finantarea Fondului Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.