Programul National de Burse Private promoveaza conceptul de burse private in randul companiilor din Romania

0

Asociatia Marketer Club si Peer House Communication initiaza Programul National de Burse Private, proiect care isi propune promovarea conceptului de burse private in randul companiilor din Romania si, pe termen lung, intarirea relatiilor de colaborare dintre mediul de afaceri si mediul academic. Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti este prima facultate inscrisa in program, implicandu-se astfel in facilitarea acordarii de burse private pentru studentii sai.

Cadrul legislativ din Romania permite companiilor sa se implice in mod direct in demersul educational si de formare a tinerilor pe perioada studiilor universitare, doctorale sau post-universitare, prin acordarea de burse private, conform Legii 376/2004. Astfel, companiile platitoare de impozit pe profit pot directiona,  fara costuri suplimentare, fonduri pentru burse private. Conform Art. 21 (4) lit. p) din Codul Fiscal, cheltuielile pentru acordare de burse private se scad din impozitul pe profit datorat si achitat la stat, daca reprezinta cumulativ 3 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat, calculat inainte de aceasta deducere.

„De-a lungul colaborarilor noastre cu mediul privat, aducand in discutie legea burselor private, am descoperit ca sunt foarte putini cei care stiu de existenta acestei legi, dar si mai putini sunt cei care o si aplica. Consideram ca este o oportunitate pentru studentii nostri, de aceea am decis sa ne implicam in acest program”, a declarat Prof. univ. dr. Calin Veghes, Decanul Facultatii de Marketing, Academia de Studii Economice din Bucuresti.

„Activitatea noastra este orientata catre asigurarea interactiunii permanente dintre studenti si viitori angajatori, prin implementarea de proiecte de educatie nonformala, dezvoltare personala si profesionala, coaching si proiecte care faciliteaza integrarea eficienta a absolventilor pe piata muncii. Prin Programul National de Burse Private ne propunem sa contribuim la intarirea relatiilor dintre mediul universitar si mediul de afaceri, astfel incat studentii sa beneficieze de implicarea directa a companiilor in formarea lor profesionala si pregatirea lor ca potentiali angajati”, a adaugat Stefan Stroe, Asociatia Marketer Club.

„Am apreciat intotdeuna performanta si determinarea cu care anumiti studenti se pregatesc pentru profesia pe care si-au ales-o. Intentia noastra initiala a fost de a oferi cateva burse private unor tineri cu rezultate foarte bune si am aflat de la prietenii de la Marketer Club de oportunitatea pe care o ofera cadrul legislativ pentru aceste burse. Am considerat ca este o oportunitate ce ar trebui luata in calcul de cat mai multe companii, de aceea am ales sa sustinem in totalitate acest proiect. Avem incredere in potentialul programului si speram ca pe termen lung sa se implice cat mai multe universitati si companii”, a completat Daniel Dragomir, CEO Peer House Communication.

Programul National de Burse Private a debutat cu o intalnire cu reprezentantii companiilor prietene ale Facultatii de Marketing din cadrul ASE, in care s-a discutat despre posibilitatile de a directiona fonduri catre burse private, in baza legii 376/2004. In perioada urmatoare sunt planificate mai multe intalniri cu mediul de business, precum si activitati de informare a publicului larg despre sistemul de acordare de burse private prin actiuni de PR, comunicare online si social media, BTL si buzz marketing.