Raport CRPE. Schengen: de ce nu se poate decupla Bulgaria de Romania si unde este problema reala

0

Acest Policy Brief apare in contextul in care Comisarul pe Justitie Viviane Reding a declarat in Le Monde ca nu ar fi surprinsa daca Statele Membre ar decupla Bulgaria de Romania in drumul spre spatiul Schengen. In acelasi context Presedintele Comosiei Europene, Manuel Barroso a declarat ca Bulgaria este pregatita sa adere la Schengen fara a face vreo mentiune cu privire la Romania.

Vara politica agitata, in care statul de drept a fost pus in pericol in Romania, pare sa cantareasca destul de greu in decizia Statelor Membre de a da unda verde Romaniei de a adera la Schengen, cu toate ca din punct de vedere tehnic Romania este capabila sa pazeasca granitele externe ale Uniunii.

In acest context extrem de politizat, atat la Bucuresti cat si la Bruxelles, o problema reala si nespusa intarzie decizia de a primi atat Romania cat si Bulgaria in clublul Schengen. In timp ce politica de libera circulatie este supusa unor noi presiuni migrationiste neasteptate, Comisia, Parlamentul si Consiliul European au negociat un nou pachet legislativ de guvernanta Schegen ce ar putea folosi si Romaniei si Bulgariei pentru a accede la spatiul Schengen. Aceasta in speranta ca-si vor continua reformele in justitie, procesul Schengen fiind acum legat de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie iar ultimul raport din vara 2012, nu prea le-a fost favorabil.

Raportul este disponibil aici.