Regionalizarea Romaniei – De ce? Concluzii si recomandari

0

In data de 12 decembrie 2012, Academia de Advocacy a organizat conferinta de presa de prezentare a concluziilor si recomandarilor Comisiei de Experti a audierii publice “Regionalizarea Romaniei – De ce?”.

Audierea publica, din 23 noiembrie la Timisoara, si-a propus relansarea temei regionalizarii pe agenda publica, pornind de la dezbaterea argumentata a nevoii de regionalizare a Romaniei, pentru ca numai in contextul identificarii si stabilirii clare a nevoii, daca ea exista, dezbaterea publica poate continua despre modalitati, criterii, etape, riscuri si beneficii.

S-au colectat cca. 250 de opinii scrise, din 31 de judete ale tarii.

Au raspuns argumentat intrebarilor audierii publice atat reprezentanti ai societatii civile (reprezentanti ai ONG-urilor, ai mediului de invatamant, ai mediului de afaceri, ai sindicatelor, cetateni), cat si decidenti politici (europarlamentari, parlamentari, decidenti din ministere, consilii judetene, decidenti locali, precum si membri ai partidelor politice).

Opiniile colectate si analizate reflecta preocuparea cetatenilor informati, activi in diverse domenii, asupra subiectului strategic al regionalizarii si intentia lor reala de a-si dedica expertiza si timp pentru elaborarea modelului potrivit de regionalizare a Romaniei. Totodata, diversitatea opiniilor si argumentarea lor in raport cu supozitii sau asteptari evidentiaza faza incipienta a intelegerii avantajelor si dezavantajelor, a riscurilor si beneficiilor ce pot aparea prin regionalizare, respectiv nevoia de repere stiintific fundamentate, prin elaborarea de studii si analize in acest sens.

Astfel, o prima recomandare a Comisiei de Experti vizeaza infiintarea unui grup de lucru interdisciplinar, echidistant, neutru si independent, dedicat studierii problematicii regionalizarii Romaniei din multiple perspective, in scopul elaborarii unor alternative viabile de regionalizare, cu evidentierea modalitatilor concrete de minimizare a riscurilor specifice.

Intrucat, un bun proces al regionalizarii presupune si un larg consens politic, dar si social, fundamentarea stiintifica a regionalizarii Romaniei se recomanda a fi sustinuta de o campanie de informare si constientizare a cetatenilor privind avantajele si dezavantajele regionalizarii, precum si de procese repetitive, concentrice si consecutive de consultare publica a tuturor celor interesati, in fiecare din etapele de formulare a modelului identificat si analizat pentru Romania.

,,Regionalizarea Romaniei este un subiect ce apartine integral romanilor, decidentilor romani, dar mai ales societatii civile romanesti. In acest sens, remarc si apreciez in mod deosebit rigoarea, consistenta si contributia semnificativa a procedurii de Audiere Publica a Academiei de Advocacy la fundamentarea deciziilor publice.”, a declarat E.S. Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei in Romania, in calitate de presedinte al Comisiei de Experti a audierii publice.

,,Regionalizarea trebuie sa fie consecinta dorintei interne a romanilor, implementata de catre decidenti printr-un proces democratic participativ autentic.”, a declarat Juan Castro Pinedo, Dir. Gen. Adj. Agentia de Dezvoltare Regionala Tara Bascilor, membru al Comisiei de Experti a audierii publice.

,,Este necesar un proces complex de cercetare si dezbatere pe tema regionalizarii, in retea, pe multiple paliere, avand la dispozitie o perioada suficienta, dar totusi limitata, pentru a da ocazia de a fi luate in timp util eventualele decizii la nivel national.”, a declarat Serban Tiganas, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, membru al Comisiei de Experti.

,,Un proces sanatos de regionalizare a Romaniei trebuie sa porneasca de jos in sus, dinspre cetateni spre decidenti.”, a declarat Dorel Sandor, consultant independent, membru al Comisiei de Experti a audierii publice.

,,Rezultatele acestui eveniment evidentiaza faptul ca, societatea civila vrea si poate sa se implice in dezbaterea temelor majore ale tarii, in sprijinul deciziei publice. Rigoarea si regulile clare aduc un real plus de valoare, cu atat mai mult cu cat li se faciliteaza celor interesati accesul la informatie relevanta.”, a declarat Corina Dragomirescu, vicepresedinte Academia de Advocacy, membru al Comisiei de Initiere a audierii publice.

Comisia de experti a audierii publice cu tema “Regionalizarea Romaniei – de ce?” a fost formata din E.S. Matthijs van Bonzel – Ambasadorul Olandei in Romania, Juan Castro Pinedo – Dir. Gen. Adj. Agentia de Dezvoltare Regionala Tara Bascilor, Dorel Sandor – Consultant Independent, Şerban Tiganas – Presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, Simona Fit – Consultant Transparenta Decizionala Academia de Advocacy.

Sinteza audierii publice va fi transmisa decidentilor publici si politici, celor care au contribuit prin formularea opiniei scrise, precum si cetatenilor, in general, prin intermediul mass-media. Totodata, sinteza, opiniile scrise colectate, precum si alte detalii, pot fi regasite pe www.advocacy.ro.