Reprezentantii sistemului de invatamant, in dezbatere despre situatia educatiei nonformale in Romania

0

Pe 15 iulie a avut loc la Bucuresti cafeneaua publica „Educatia nonformala. Tot educatie!”, organizata de Fundatia Noi Orizonturi. Evenimentul a adunat 40 de participanti, care au cautat solutii pentru provocarile intampinate de educatia nonformala din Romania: 3 reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale, profesori si directori de scoala, organizatii si institutii dedicate educatiei tinerilor, precum si reprezentanti din companii.

In acelasi timp, s-a desfasurat si cafeneaua publica „Educatia nonformala. Tot educatie!” de la Cluj-Napoca. Ambele evenimente au tratat temele: Profesorii – actori cheie in educatia nonformala!; Educatia nonformala are nevoie de resurse!; Rezultate educationale ale programelor nonformale – realitate sau iluzie?; Scoala Altfel – bune practici si recomandari.

La evenimentul din Bucuresti a fost prezent si Mihai Sturzu (Deputat PSD), initiator al ultimelor modificari aduse Legii Voluntariatului, prin Legea nr.78/2014, care a explicat cum reusesc aceste schimbari sa sustina programele de educatie nonformala din Romania, prin introducerea contractului obligatoriu de voluntariat si a certificatelor ce recunosc experienta de voluntariat.

Acest eveniment face parte din proiectul „Educatia nonformala. Tot educatie!”, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

O parte dintre concluziile dezbaterilor care au avut loc in cadrul evenimentului:

Una dintre cele mai mari provocari semnalate a fost separarea puternica a celor doua tipuri de metode de invatare: formala si nonformala. Participantii la eveniment au propus stabilirea unei relatii mai stranse intre formal si nonformal in sistemul de invatamant, tinand cont de faptul ca: activitatile de educatie nonformala creeaza un spatiu in care tinerii invata de placere; profesorii implicati alaturi de elevi in activitati de educatie nonformala sunt priviti de elevi ca persoane care motiveaza si inspira. Una dintre solutiile propuse: educatia nonformala sa fie experimentata si explicata intr-o mai mare masura celor care urmeaza module pedagogice.

O alta provocare pe care educatia nonformala o intampina este legata de atitudinea profesorilor si a parintilor fata de aceasta. Metodele de educatie nonformala nu sunt inca percepute ca fiind metode de invatare eficiente. Una dintre solutiile propuse pentru aceasta problema a fost sustinerea unor procese de formare asemanatoare proiectului „Laboratorul de educatie nonformala”, precum si o sustinere mai puternica a programelor de educatie nonformala, prin intermediul mass-media.

Legat de cadrul legislativ si resursele financiare necesare activitatilor de educatie nonformala implementate in scoli, s-a discutat si despre revenirea la situatia anterioara noilor modificari aduse Legii Educatiei si anume: parte dintre participantii la eveniment au sustinut ca ar fi de preferat ca scolile, si nu primaria, sa isi administreze fondurile. 

Cat priveste Scoala Altfel: profesorii au semnalat nevoia unei informari mai detaliate din partea Ministerului Educatiei asupra normelor de aplicare a programului, precum si existenta unui ghid de „Cum sa” fie implementat in scoli acest program (propuneri de tematici de activitati si parteneriate cu ONG-uri). De asemenea, a existat propunerea ca programul Scoala Altfel sa fie sustinut in scoli intr-o perioada stabilita de institutia de invatamant.

Printre alte solutii care pot ajuta sustinerea programelor de educatie nonformala din Romania se afla: crearea unui mecanism (audit), prin care initiativele de educatie nonformala sa fie validate, pentru a asigura calitatea acestor programe, si crearea unei coalitii a organizatiilor de educatie nonformala.

„Ne bucuram ca am inceput acest dialog constructiv pentru programele de educatie nonformala din Romania: pentru ca este nevoie sa fim constienti de faptul ca educatia nonformala este tot educatie si ca ea reuseste sa aduca plusvaloare sistemului de invatamant actual”, a declarat Diana Certan(Manager al Fundatiei Noi Orizonturi)

In ce priveste Legea Voluntariatului, care introduce contractul obligatoriu de voluntariat si certificatele de voluntariat ca expresie a acestei experiente, deputatul Mihai Sturzu a declarat in cadrul intalnirii: „Aceasta Lege, prin faptul ca recunoaste voluntariatul ca experienta profesionala, cred ca ajuta foarte multi tineri sa isi gaseasca mai usor locuri de munca, pentru ca primul zid de care se lovesc tinerii atunci cand termina studiile este faptul ca angajatorii cer experienta”.

Credem ca, prin existenta contractului si a certificatelor de voluntariat, numarul tinerilor in programele de educatie nonformala va creste. 

Subiectele propuse pentru acest eveniment au avut in vedere nevoile programelor de educatie nonformala din Romania, identificate prin „Raportul de analiza si recomandari pentru dezvoltarea unei politici publice si a unei strategii pentru sustinerea educatiei nonformale in sistemul educational”, realizat de Lector Dr. Oana Mosoiu si publicat in 2013 cu sprijinul Romanian-American Foundation.

Temele dezbatute in cadrul evenimentului vor sta la baza a trei documente de pozitie, realizate in urmatoarea perioada de grupuri de lucru formate din participanti la cafenelele publice „Educatia nonformala. Tot educatie!”. Pornind de la aceste documente, va exista cel putin o propunere de schimbare de politica publica in ce priveste sustinerea educatiei nonformale din Romania.

„Suntem entuziasmati ca am putut avea un astfel de context de dialog si ca am inceput procesul de creare de mecanisme si oportunitati pentru sustinerea educatiei nonformale in interiorul sistemului de invatamant. Pasul urmator este crearea unor grupuri de lucru, ce vor transforma problemele si solutiile discutate la cafenelele publice in documente de pozitie pentru sustinerea educatiei nonformale”, a spus Octavia Bors (Director Program IMPACT, Fundatia Noi Orizonturi).

Acest eveniment face parte dintr-o serie de 4 cafenele publice, organizate la Craiova, Bucuresti, Cluj si Iasi. Ele reprezinta doar prima parte proiectului „Educatia nonformala. Tot educatie!”, care se desfasoara pana in noiembrie 2015. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, cu suma de 74.990 EUR, in cadrul Fondului ONG in Romania.