Resursele statului sunt folosite cu eficienta scazuta, semnaleaza 2/3 lideri din business – Barometrul Bunei Guvernari

0

Comparativ cu cercetarile anterioare, in prezenta editie a Barometrului, oamenii de business au evaluat sapte autoritati publice din Romania (sase ministere si Primaria Generala a Capitalei) in functie de trei criterii de performanta (fata de cinci, anterior), respectiv (1) transparenta in relatia cu mediul de afaceri si rezultatele in combaterea coruptiei, (2) competenta profesionala si capacitatea de implementare si (3) eficienta folosirii resurselor.

Peste 100 de antreprenori si executivi din companii romanesti si multinationale considera ca, in primul trimestru din 2013, principala provocare la adresa performantei autoritatilor publice din Romania o reprezinta eficienta utilizarii resurselor, potrivit celei de a patra editii a “Barometrului Bunei Guvernari” – cercetare trimestriala realizata de Fundatia Romanian Business Leaders, in parteneriat cu GfK Romania.

Ministerul Transporturilor este perceput drept cea mai putin eficienta institutie publica (3 din 4 oameni de business semnaleaza lipsa de eficienta). La polul opus, Ministerul Finantelor Publice este vazut drept cel mai eficient, dar perceptia generala este tot negativa (peste jumatate dintre respondenti considera ca rezultatele institutiei la acest criteriu sunt slabe).

La nivelul Guvernului, rezultatul (calculat ca medie a rezultatelor ministerelor evaluate) arata ca doi din trei oameni din business sunt nemultumiti de eficienta folosirii resurselor publice.

In Barometrul aferent trimestrului I din 2013 este inclus in premiera spre evaluare Ministerul Educatiei Nationale, care este al doilea cel mai performant minister, dupa Finante, in viziunea liderilor din business.

Puteti consulta rezultatele complete ale Barometrului Bunei Guvernari, editia a IV-a – trimestrul I, 2013

Cercetarea a fost realizata in interiorul comunitatii Romanian Business Leaders, in parteneriat cu GfK Romania, in perioada 7-29 mai 2013, pe un esantion de 114 lideri din business.

Obiectivul proiectului ”Barometrul Bunei Guvernari” este de a pune pe masa masuratori concrete pentru nivelul de performanta in zona publica. In pasul doi, obiectivul este de a imbunatati administrarea banilor publici. Barometrul cuprinde masuratori ale performantei din administratie, vazuta prin ochii oamenilor de business. Cercetarea este trimestriala, astfel incat mediul de afaceri, publicul, Premierul, ministrii, Primarul Capitalei si functionarii publici sa poata avea un reper – atat unii fata de ceilalti, cat si ca evolutie, pozitiva sau negativa, in timp. Romanian Business Leaders a publicat trei Barometre ale Bunei Guvernari aferente anului 2012, primul in septembrie 2012 (pentru perioada aprilie-iunie 2012), al doilea in noiembrie 2012 (pentru perioada iulie-septembrie 2012) si ultimul in februarie 2013 – la a doua editie a Romanian Business Leaders Summit (pentru perioada octombrie-decembrie 2012).

„Acest demers se doreste o evaluare obiectiva si consecventa a activitatii guvernamentale si de administratie publica. Un feedback sincer si constructiv din partea mediului de afaceri catre cei ce

influenteaza prin deciziile si actiunile lor, adesea decisiv, rezultatele investitiilor si muncii noastre, precum si dezvoltarea societatii romanesti in ansamblu.” Dragos Rosca, Gemisa Investments