Romania pe ultimul loc in Europa la invatarea pe tot parcursul vietii

0

Fundatia germana Bertelsmann a publicat in data de 30 august un studiu care vizeza climatul de invatare din tarile Uniunii Europene.

Primele locuri sunt ocupate de Danemarca si Suedia, iar la mijlocul clasamentului se afla Germania si Franta. Ultimele pozitii sunt ocupte de Romania, Ungaria, Grecia si Bulgaria.

Studiul ELLI a tinut cont de un numar de 36 de indicatori, fiind impartit in patru sub-categorii, corespunzatoare celor patru dimensioni ale invatarii definite de UNESCO: “invatarea pentru a sti”, acoperita de educatia formala, “invatarea pentru a face”, reprezentata de perfectionarea la locul de munca, “invatarea convietuirii”, legata de activitatile sociale desfasurate in timpul liber si, in final “invatarea organizarii propriei vieti”, care presupune acumularea de informatii puse in slujba dezvoltarii personale si a unui stil mai bun de viata.

Echipa de experti internationali care a efectuat cercetarea a preluat un model de lucru canadian. Ca baza de studiu, se are in vedere parcursul vietii unui om, pus in context social si de continua adaptare la noile conditii economice. Migratia este considerata un factor care a dus la o masiva necesitate de invatare si readaptare. Pe langa migrantii din spatiul intracomunitar european, milioane de cetateni din afara Europei au venit la lucru in tarile UE, ca refugiati economici sau politici. Acestia si-au adus cu ei traditiile, valorile culturale si religioase.

Daca prima categorie este acoperita prin invatamantul clasic, cea de-a doua se refera la invatarea la locul de munca si prin cursurile de perfectionare si recalificare profesionala. Arta de a convietui cu semenii se dobandeste in cursul activitatilor sociale informale, practicate in timpul liber, iar modelarea propriei vieti cuprinde eforturile individuale facute in scopul dezvoltarii propriei personalitati si creativitati. Indicatorii ELLI arata ca, la toate aceste capitole, Danemarca, Suedia, Belgia, Olanda, Finlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Austria, Franta si Germania conduc in top.

Un indicator interesant este si cel al “increderii” oamenilor, unul in celalalt. “Daca oamenii interactioneaza mai bine intre ei, de exemplu dobandesc mai multa incredere unul in celalalt, probabil ca vor coopera si lucra mai bine impreuna. Aceasta ar putea duce la o productivitate crescuta si o economie mai puternica, ceea ce in final  ar putea insemna un somaj mai scazut”.