Romania prezenta in cel mai mare clasament international al universitatilor in functie de specializari

0

Rezultatele QS World University Rankings by Subject – Clasamentul International al Universitatilor pe specializari – realizat de QS, sunt disponibile  pe site-ul www.topuniversities.com. Clasamentul ofera informatii cu privire la pozitia institutiilor de invatamant superior in lume, in functie de 29 de specializari.

Clasamentul, realizat pentru prima data in 2011, include peste 600 de universitati din 27 de tari. In realizarea acestor noi clasificari, QS evalueaza opinia cadrelor universitare si a angajatorilor la nivel mondial, dar si lucrarile publicate in revistele de specialitate ca aspect esential in activitatea de cercetare academica, folosind pentru aceasta baza de date a Scopus/Elsevier. Au fost inregistrate peste 50 000 de raspunsuri la sondajul adresat cadrelor universitare si sondajul adresat angajatorilor anul trecut, acestea devenind cel mai mare exercitiu de acest gen.

Trei noi specializari, media si comunicare, educatie si farmacie si farmacologie au fost adaugate in clasamentul de anul acesta.

Universitatea din Bucuresti este singura institutie de invatamant superior din Romania prezenta in Clasamentul International al Universitatilor pe Specializari, clasandu-se in intervalul 150-200, in cadrul a doua discipline: Limba si literatura engleza si Media si comunicare.

Ben Sowter, coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul QS declara ca Exista o cerere evidenta de modalitati de comparatie a eficientei institutiilor de invatamant superior in functie de anumite discipline. Studentii din intreaga lume doresc nu doar sa identifice care sunt universitatile care se potrivesc pregatirii si aspiratiilor lor dar si sa compare nivelul fiecareia in functie de discipline. Acesta adauga: Clasata intre primele 650 institutii de invatamant superior in cadrul QS World University Rankings 2011, Universitatea din Bucuresti si-a reconfirmat excelenta in anumite specializari, fiind clasata printre primele 200 universitati in doua din specializarile incluse in clasament.In evaluarea universitatilor au fost luate in considerare opinia cadrelor universitare si a angajatorilor la nivel mondial, dar si lucrarile publicate in revistele de specialitate ca aspect esential in activitatea de cercetare academica, folosind pentru aceasta baza de date a Scopus/Elsevier. Ponderea fiecarui indicator a variat in functie de specializarea evaluata.

QS World University Rankings by Subject si detaliile cu privire la metodologia realizarii clasamentului sunt disponibile pe www.topuniversities.com.