Romania tinteste anul acesta un loc in Top 10 la Olimpiadele Internationale

0

Cei mai buni elevi din tara s-au luptat saptamana trecuta pentru un loc in lotul care va reprezenta Romania la Olimpiadele Internationale de Matematica, Fizica si Informatica din acest an. Coordonatorii loturilor olimpice ale Romaniei spun ca avem toate premisele pentru a spera in acest an la un loc in primele zece sau chiar in primele trei tari din lume.

Saptamana trecuta, intre 1 si 5 aprilie, cei mai buni elevi din tara s-au strans la Brasov, Satu Mare si Timisoara pentru Olimpiadele Nationale de Matematica, Fizica, respectiv Informatica. Pe langa medaliile de aur, argint si bronz pentru fiecare clasa, acestia s-au infruntat si pentru un loc in lotul care va reprezenta Romania la Olimpiadele Internationale, care vor avea loc in lunile iulie-august.

Dintre cei aproape 500 de elevi care au participat la Olimpiadele Nationale de la fiecare materie, doar cate 20 au intrat in componenta lotului extins, in luna mai dintre acestia urmand sa fie selectati cei patru pana la sase elevi care vor reprezenta tara noastra la Olimpiadele Internationale.

Conform coordonatorilor loturilor olimpice, Romania are toate premisele pentru o performanta deosebita la Olimpiadele Internationale din acest an. „Anul trecut am fost pe locul 1 in Europa si pe locul 10 in lume la Olimpiada Internationala de Matematica”, spune Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic la matematica. „Anul acesta ne-am propus sa depasim aceasta performanta, facandu-ne loc printre primele zece tari din lume.”

La fizica, coordonatorul lotului olimpic, profesorul Adrian Dafinei, spune ca nu are dubii in ceea ce priveste performantele Romaniei la aceasta materie. „Eu vad anul acesta, prin continuitate, rezultate foarte bune pentru delegatia Romaniei. Sunt sigur ca vom obtine cinci medalii la Olimpiadele Internationale in acest an; nu ma ingrijoreaza numarul, ci culoarea lor. As vrea sa fie toate de aur”, spune el. Prin traditie, Romania a obtinut in ultimii 20 de ani cate cinci medalii la fizica, una pentru fiecare participant.

Cea mai dura competitie va fi insa anul acesta cea de la informatica, acolo unde lotul Romaniei se va lupta pentru o pozitie in primele trei tari din lume, concurand umar la umar cu tari precum S.U.A., China sau Rusia. „In ultimii ani, lotul Romaniei la informatica a fost la un nivel foarte bun”, spune coordonatorul lotului olimpic la informatica, Constantin Galatan. „Rezultatele din 2012 au fost insa absolut deosebite: cu patru copii in lot am obtinut patru medalii, dintre care trei de aur. Si anul acesta ne asteptam la o performanta similara, avand in vedere ca trei dintre membrii lotului au fost si anul trecut la Olimpiada Internationala.” 

Anul trecut, Romania a ocupat locul patru pe natiuni la Olimpiada Internationala de Informatica, dupa S.U.A., Rusia si China. „In 2013 vrem sa tintim o pozitie in primele trei tari”, spune Galatan. „Ar fi o performanta absolut incredibila pentru o tara de dimensiunile Romaniei, care nu beneficiaza de populatia atat de numeroasa a unor tari ca S.U.A, Rusia sau China.”

Fundatia eMAG s-a implicat anul acesta in organizarea Olimpiadelor Nationale, precum si in premierea elevilor care au obtinut medalii si mentiuni la aceste concursuri.

„Suntem foarte bucurosi ca am putut sa contribuim la atmosfera festiva a Olimpiadelor Nationale si ca putem sustine loturile olimpice ale Romaniei mai departe. Pasiunea si energia pe care le investesc copiii si profesorii in pregatirea acestor competitii sunt absolut remarcabile, iar rezultatele obtinute de ei pun Romania pe harta in cel mai bun mod posibil”, spune Tudor Vlad, presedintele Fundatiei eMAG.

” In 2012 Romania a obtinut 6 medalii de aur, 6 medalii de argint si 3 de bronz la olimpiadele intrenationale de matematica, fizica si informatica, practic, fiecare membru al lotului roman pruimind cate o medalie. Trebuie sa constientizam ca avem  niste performante absolut deosebite pentru o tara de dimensiunile Rom aniei si sa sustinem si sa investim in educatie, fiindca aceasta este cea care ne va aduce progresul la care speram”, adauga el.

Fundatia eMAG s-a lansat anul trecut, odata cu programul ”Hai la Olimpiada!”, cu obiectivul de a sustine educatia si performantele de varf. In acest an, Fundatia eMAG  va continua prin sponsorizarea taberelor de pregatire pentru Olimpiadele Internationale, a delegatiilor Romaniei la aceste concursuri, precum si premierea medaliatilor.

follow_stiriong-4392338