Salvati Copiii deschide drumul spre scoala pentru 1020 de copii care traiesc sub pragul saraciei

0

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in anul 2012, 386.976 copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu erau inscrisi in nicio forma de invatamant (gradinita, scoala, liceu sau invatamant profesional), desi aveau varsta corespunzatoare. Mai mult, conform ultimului recensamant al populatiei, peste 245.000 de persoane peste varsta de 10 ani sunt analfabete.

Copiii din medii defavorizate nu beneficiaza de acces egal in sistemul national de educatie, cauzele fiind multiple si corelate: conditiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educatie al parintilor, lipsa stimularii timpurii prin frecventarea gradinitei, existenta unui grad mare de discriminare si marginalizare, pe criterii etnice, sociale, economice, culturale si intelectuale.

Pentru a asigura accesul la educatie al copiilor care provin din comunitati defavorizate, Organizatia Salvati Copiii Romania va deschide 17 centre de pregatire prescolara si scolara in toate cele opt regiuni de dezvoltare: Bucuresti – Ilfov, Centru (Brasov, Mures), Nord-Est (Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), Nord-Vest (Cluj), Vest (Caras-Severin, Hunedoara, Timis), Sud-Est (Constanta, Mangalia), Sud-Muntenia (Arges, Dambovita) si Sud- Vest Oltenia (Dolj).

Beneficiarii urmeaza sa fie copii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani, provenind din medii defavorizate, care vor avea astfel acces la programe de educatie prescolara (gradinite estivale), primara si gimnaziala (de tipul ”Scoala dupa Scoala” si ”A doua Sansa”), in vederea prevenirii abandonului scolar, a integrarii si reintegrarii scolare.

Unul dintre cazurile relevante pentru necesitatea acestui program este cel al Anei, o fetita in varsta de 13 ani care a fost nevoita sa abandoneze scoala imediat dupa clasa a II-a pentru a-si ajuta mama sa intretina familia. Astazi, desi ar trebui ca principalele ei preocupari sa fie noua lectie invatata la scoala sau competitia cu colegii pentru nota cea mai buna, Ana isi petrece fiecare zi vanzand legume in piata. Nu a renuntat la visul de a se intoarce la scoala, dar se teme ca fara ajutor, nu va pleca niciodata din piata.

”Situatia Anei ei este departe de a fi singulara. Copiii care nu frecventeaza scoala vor fi adulti fara o calificare profesionala, cu venituri reduse, ceea ce va afecta intreaga societate. De aceea este nevoie de eforturi conjugate ale institutiilor statului si societatii civile in vederea reducerii abandonului scolar. Avand ca preocupare constanta imbunatatirea accesului la educatie pentru copiii din categorii defavorizate, Salvati Copiii continua sa ofere servicii directe copiilor si familiilor acestora prin intermediul acestui nou proiect.” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.