Start la educatie in Geoparc

0

Primavara a dat startul la activitatile educationale pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti. In numai cateva saptamani, cateva sute de persoane, de la studenti la elevi si chiar copiii de gradinita au avut oportunitatea de a invata si a trai experiente noi in Geoparc. 

Astfel, in perioada 31 martie – 11 aprilie, 17 studenti din Marea Britanie, doi studenti ai Universitatii Babes Bolyai din Cluj si doi studenti ai Universitatii din Bucuresti, insotiti de cercetatori si cadre didactice de la cele trei Universitati au participat la o aplicatie in teren si la cercetari paleontologice in zonele Hateg si Sebes. Activitatile s-au desfasurat in cadrul unui parteneriat intre Universitatea din Bucuresti si Universitatea din Southampton (Marea Britanie) si au fost sustinute financiar si logistic de Compania Prospectiuni SA.

Un alt grup de 60 de studenti si cadre didactice din cadrul Facultatii de Geologie si Geografie a Universitatii din Bucuresti au desfasurat in data de 18 aprilie o aplicatie in teren, pe teritoriul Geoparcului.

Dar si elevii au ales sa invete in Geoparc. In perioada 6 – 10 aprilie, in cadrul Scolii Altfel, peste 200 de copii de gradinita si elevi ai scolilor primare si gimnaziale din mai multe localitati din judetul Hunedoara, dar si din Targu Mures, Targu Jiu si Alba Iulia, au trecut pragul sediului Geoparcului din orasul Hateg. Ei au aflat ce inseamna un Geoparc, au facut cunostinta cu Balaurul bondoc si Zalmoxes robustus, vedetele expozitiei permanente „Balauri, dragoni, dinozauri”, au desenat, au modelat cu plastilina si si-au consolidat informatiile aflate prin intermediul jocurilor.

In aceeasi perioada, 15 elevi ai sectiei de Turism de la Colegiul National „I.C. Bratianu” din Hateg au parcurs 4 module educationale din cadrul sesiunii de practica scolara. Elevii au aflat notiuni teoretice si practice despre managementul patrimoniului si al Geoparcului, dar si al turistilor, iar prin intermediul jocurilor de rol au experimentat ce inseamna sa fii un ghid de turism avizat ori un turist adevarat. Si pentru ca modulele educationale s-au desfasurat in perioada Scolii Altfel si metodele de predare utilizate au fost altfel, bazate pe educatia nonformala. 

„Activitatile educationale desfasurate in ultima perioada dovedesc ca Geoparcul devine un reper important nu numai pe harta turistica ci si pe cea a livrarii de programe educationale de cea mai buna calitate. Dezvoltarea unui spatiu universitar de cercetare, cultura, educatie si formare in Tara Hategului este unul dintre obiectivele noastre majore si din acest motiv, alaturi de cadrele didactice ale Universitatii din Bucuresti si ale celorlalte universitati partenere, de specialisti din cadrul Retelei Europene a Geoparcurilor vom continua sa dezvoltam propriile noastre programe de educatie si de formare dedicate studentilor, elevilor, cadrelor didactice si tuturor celor care doresc sa afle mai multe despre ce inseamna un Geoparc si despre valorile Tarii Hategului “, afirma dr. Alexandru Andrasanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti.  

De altfel, la initiativa Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti a fost creata Reteaua Educationala EduGeoparc care reuneste 15 institutii de invatamant din Tara Hategului, Inspectoratul Scolar al Judetului Hunedoara, doua ONG-uri, 14 cluburi Exploratorii si grupul de tineri Voluntari pentru Geoparc.  La nivel universitar, incepand cu anul 2001, au fost organizate practici si cercetari interdisciplinare ale caror rezultate au permis constituirea Geoparcului si realizarea unor proiecte de licenta, master si doctorat, precum si publicarea de lucrari stiintifice.

***********

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.