Studentii romani de la facultatile de arte plastice au acum acces la o resursa multimedia gratuita

0

Studiul tehnicilor de realizare a manuscriselor bizantine reprezinta o componenta educationala importanta pentru specialistii din domeniul artelor plastice, fiind singura modalitate de a intelege contributia manuscriselor la evolutia artei tiparului si a culturii. In prezent, insa, aceasta cercetare esentiala pentru conservarea patrimoniului cultural nu este inclusa in programa universitara de la facultatile de arte plastice din Romania. De aceea, Biblioteca Academiei Romane impreuna cu SIVECO Romania lanseaza solutia multimedia STUDITE, care include informatii tehnice asupra legaturii bizantine, scheme, fotografii, videoclipuri si texte explicative referitoare la diferitele etape de realizare a unei legaturi.Astfel, tinerii interesati de studiul artelor plastice si specialistii din domeniu vor avea acces in mod gratuit la aceasta resursa multimedia care le va oferi informatii detaliate despre legaturile manuscriselor bizantine. Tehnica de realizare a legaturilor bizantine este esentiala pentru a intelege cum a fost gandit si realizat un manuscris si permite reconstructia lui pentru a fi disponibil in viitor.


“Studiul trecutului ar trebuie sa fie o preocupare importanta a generatiilor noastre pentru o mai buna intelegere a parcursului istoric si pentru conservarea patrimoniului cultural. Prin intermediul acestei resurse ce se bazeaza pe tehnologia actuala computerizata, tinerii si cercetatorii pot vizualiza si intelege mult mai usor tehnicile de realizare a legaturilor de tip bizantin. Lansarea resursei virtuale este parte a programului STUDITE care urmareste sa evidentieze locul pe care il ocupa in istoria cartii contributia tehnica si artistica a manuscriselor grecesti si bizantine”, afirma Delia Oprea, SIVECO Romania.

“Resursa STUDITE ce se adreseaza in special celor care studiaza domeniul artelor plastice permite stabilirea unei legaturi intre generatiile viitoare si evenimentele din trecut care au marcat istoria. Cercetarea legaturilor bizantine este singura modalitate de a descoperi istoricul manuscriselor bizantine si grecesti care stau la baza culturii existente si de a invata, prin intermediul workshop-urilor video, cum pot fi acestea reconstruite.” afirma Florin Filip, Director Biblioteca Academiei Romane. Pentru a facilita accesul studentilor si cercetatorilor din Romania la aceste informatii, resursa multimedia va fi disponibila la Biblioteca Academiei Romane, dar si online, pe site-ul Proiectului STUDITE (www. Studite.org)

Despre Proiectul STUDITE
Proiectul european STUDITE urmareste sa evidentieze locul pe care il ocupa in istoria cartii contributia tehnica si artistica a manuscriselor grecesti si bizantine. Legatura bizantina a influentat cu certitudine cultura cartii atat in Orient, cat si in Occident si aceste conexiuni constituie un punct de mare interes cultural si stiintific.  STUDITE are, prin urmare, ca obiectiv conservarea si valorificarea acestui patrimoniu comun in vederea unei mai bune cunoasteri a istoriei domeniului si a stabilirii unui dialog intercultural.

Alaturi de SIVECO Romania, parteneri in acest proiect sunt Centre de Conservation du Livre – Arles (Franta), National Hellenic Research Foundation – Atena (Grecia), Biblioteca Academiei Romane – Bucuresti (Romania), Laterna Magica – Budapesta (Ungaria), International Academic Projects – Londra (Regatul Unit al Marii Britanii), Eurelations – Campobasso (Italia). Partener asociat este Afyonharahisar Governorship – Afyon (Turcia).