Studentul reprezentant – specie pe cale de disparitie

0

Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara – OSUT se declara impotriva Legii Educatiei Nationale, in forma in care a fost aceasta asumata de catre Guvern si votata de Parlament. Pentru a sustine aceasta pozitie, saptamana ce urmeaza va fi marcata de o serie de manifestari si activitati in oras, menite sa informeze studentii, sa sensibilizeze opinia publica, sa creasca gradul de constientizare al importantei miscarii studentesti si in final sa duca la respectarea legala a drepturilor studentilor.

In calitatea sa de reprezentant legitim al studentilor la nivel national, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania – ANOSR a depus eforturi pentru ca LEN, in varianta finala adoptata, sa fie o lege centrata pe nevoile si interesele studentilor. Cu toate ca legea prezinta studentii ca fiind „parteneri in comunitatea academica”, ei ajung sa fie exclusi din cea mai importanta decizie la nivelul unei universitati: alegerea rectorului.  Conform LEN, rectorul poate fi ales de o comisie formata din „minim 12 membri, dintre care cel putin un student”, 50% reprezentand membrii universitatii si 50% personalitati stiintifice si academice din afara universitatii. Studentul prezent in aceasta comisie ar putea fi un student reprezentant, dar si un absolvent al universitatii. 

In aceste conditii, LEN nu respecta un drept fundamental al studentilor: dreptul de a fi reprezentati intr-un procent de minim 25% in toate forurile de conducere ale universitatii. Din acest motiv, OSUT va initia incepand de luni, 1 noiembrie 2010, un protest pe durata intregii saptamani care urmeaza, fiecare zi  dezvoltand o tema, astfel:

Luni, 1 noiembrie – Ziua Steagurilor Negre

Marti, 2 noiembrie – Ziua Nationala a Studentului Reprezentant pe cale de Disparitie

Miercuri, 3 noiembrie – Daniel Funeriu: Go, France yourself!

Joi, 4 noiembrie – Marturiile studentilor din UVT cu privire la Legea Educatiei Nationale

Vineri, 5 noiembrie – Ziua celor 23000 de carnete de student arse

OSUT si ANOSR refuza ca studentii sa fie tratati ca simple marionete, cifre si unitati de masura!

Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT) are scopul de a promova interesele comune ale studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) si de a stimula participarea acestora la actul educational  si la viata sociala, economica si culturala.