Un nou program de burse educationale si tutorat in domeniul medical adresat tinerilor romi

0

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei a lansat in data de 12 aprilie 2011, programul de burse educationale si de dezvoltare personala in domeniul medical adresat tinerilor de etnie roma.

Programul are capacitatea sa sustina 500 de studenti si elevi romi in anii academici 2011 – 2012 si 2012 – 2013 si este principala componenta de interventie directa din cadrul proiectului O generatie de specialisti romi in domeniul medical.

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei implementeaza proiectul O generatie de specialisti romi in domeniul medical in perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, in parteneriat cu Fundatia Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN si Open Society Institute.

Programul de burse educationale si de dezvoltare personala in domeniul medical are misiunea de a dezvolta un mecanism de sustinere a tinerilor de etnie roma care sunt interesati sa urmeze profesii medicale, dar care, din cauza mediului socio-economic dezavantajat din care provin, nu au incredere in propria lor putere de a depasi obstacolele spre o formare de calitate si, implicit, spre o cariera profesionala cu inalta calificare.

Tinerii de etnie roma vor putea alege intre doua sectiuni de pregatire, in functie de etapa educationala in care se afla.

• Componenta de burse, mentorat si tabere de advocacy se adreseaza studentilor la facultatile de medicina si farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti si elevilor la scoli postliceale medicale. In anul scolar 2011-2012 scoatem la concurs 80 de locuri pentru tinerii romi interesati sa isi continue studiile in domeniul medical.

• Componenta de tutorat si tabere de motivare este construita pentru sustinerea si acordarea de pregatire in regim gratuit la biologie, chimie si fizica, elevilor de liceu care in anul scolar 2011-2012 vor fi clasa a XII-a sau a XIII-a. In anul scolar 2011-2012 scoatem la concurs 200 de locuri pentru tinerii romi interesati sa sustina examenul de admitere in institutii de invatamant cu profil medical.

Tinerii romi se vor putea inscrie in cadrul programului incepand cu 12 aprilie a.c.. Toate detaliile cu privire la regulamentul de inscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului, www.burseromi.ro . De asemenea, programul va fi promovat la nivel national in 16 intalniri locale la care vor fi invitati sa participe posibili beneficiari, dar si personalitati locale cu potential de diseminare a informatiilor in comunitati.

Tinerii de etnie roma selectionati in cadrul programului vor fi incurajati sa isi dezvolte potentialul de leadership si vor fi sustinuti sa se dezvolte academic si profesional in domeniul medical. Pentru sustinerea acestui obiectiv, in cadrul proiectului vor fi angajati 30 de medici si 60 de profesori care vor lucra cu tinerii selectati in program, pe durata anilor academici 2011-2012 si 2012-2013.

Proiectul O generatie de specialisti romi in domeniul medical este structurat in 2 componente, astfel:

• Programul de burse educationale si dezvoltare personala adresat tinerilor romi interesati de o cariera in domeniul medical (burse academice, tutorat, mentorat, tabere);

• Campania de comunicare pentru promovarea programului de formare, cu accent pe combaterea prejudecatilor despre etnia roma si pe angajarea autoritatilor publice intr-un demers pe termen lung de continuare a sustinerii tinerilor romi interesati sa se dezvolte in domeniul medical.

Proiectul propune o abordare sistemica, pe termen lung, prin care se asigura accesul persoanelor de etnie roma la locuri de munca cu inalta calificare, cu efecte asupra diminuarii saraciei si cresterii incluziunii sociale a acestui grup marginalizat.