Un nou start pentru proiectul Zburd – Educatie prin coaching pentru licee cu rezultate slabe la BAC

0

Directori, profesori, parinti si elevi de la cinci licee tehnice din Iasi, Sibiu, Brasov, Campulung Muscel si Bucuresti implicate in proiectul Zburd-Educatie prin coaching s-au reunit la inceputul lunii noiembrie in Capitala. Scopul intalnirii a fost acela de a vedea care au fost progresele inregistrate pana acum, precum si ce-si propun liceele pentru anul scolar in curs.

Venim cu o abordare noua in educatie, care a inceput sa dea roade in ceea priveste imbunatatirea comunicarii intre elevi si profesori si in modul cum se pregatesc elevii. Pentru prima oara, profesori, elevi, parintii si reprezentanti ai comunitatii locale invata sa lucreze impreuna si sa-si ia soarta in propriile maini. Noi, coachii (antrenori) voluntari, facilitam procesul prin care ei se formeaza ca echipa. Dar ei sunt cei care constientizeaza problemele, isi asuma responsabilitati si gasesc solutii prin forte proprii. Este meritul lor, mai ales ca mare parte elevii acestor licee provin din medii defavorizate si uneori nu-si permit sa mearga la scoala pentru ca nu au mijloacele necesare”, spune Simona David-Crisbasanu, managerul de proiect, si ea voluntar la randul ei. 

La seminarul de la Bucuresti, participantii au constientizat ca esentiale pentru a lucra bine impreuna sunt deschiderea, increderea, aprecierea si sprijnul. “Am invatat sa am incredere in mine si sa comunic mai mult. Sunt foarte mandra ca fac parte din echipa si simt ca voi putea ajuta persoanele din jurul meu”, afirma Anca-Andreea Sacaleanu, eleva la Colegiul Tehnic Stefanescu din Iasi. Si profesorii au reactii similare.“Am invatat sa am mai mare incredere in mine si in ceea ce fac. Cu rabdare, ajutor si speranta, putem sa realizam lucruri frumoase in scoala noastra”, spune Gina Ursu, profesor la Liceul de Mecanica Fina din Bucuresti.

Albert Craiu, consilier al ministrului Educatiei pe probleme legate de elevi si studenti, este de parere ca “proiectul este benefic pentru scoala, pentru ca face ca vocea elevilor sa fie auzita si ii incurajeaza sa vina cu solutii la probleme precum absenteismul sau performantele scolare. Elevii sunt plini de energie si idei, au nevoie doar sa fie ascultati, incurajati si sprijiniti de profesori si parinti pentru a-si pune ideile in aplicare in avantajul tuturor, si al scolii. Ne bucuram ca acest proiect a inceput sa aiba rezultate si il sustinem in continuare.”

 Liceele incluse in acest proiect-pilot sunt: Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic Stefanescu Iasi , Colegiul Tehnic Campulung Muscel , Colegiul Scolar Industrial Mecanica Fina Bucuresti. Aceste licee au inregistrat in 2011 o rata a promovabilitatii de maximum 20%