United Way Romania si Fundatiile Velux isi propun sa imbunatateasca rezultatele scolare in comunitatile defavorizate din Romania

0

Programul United Way Romania „Invata sa reusesti” lupta impotriva abandonului scolar si pregateste 1.500 de copii vulnerabili, adolescenti si tineri adulti pentru o viata independenta. Pentru a-i ajuta sa-si desavarseasca educatia, 800 de parinti vor participa la cursuri de parenting, 180 de profesori vor invața cum sa lucreze mai bine cu copiii defavorizați din clasele lor si 500 de voluntari vor fi implicati in activitati educative si de mentorat.

La inceputul lui octombrie 2013, United Way Romania a lansat „Invata sa reusesti”, un proiect integrat de prevenire a abandonului scolar care se adreseaza tuturor actorilor sistemului educational: copii, parinti, profesori si comunitate. Proiectul este o premiera in servicii sociale si se va derula pe parcursul a doi ani in 14 comunitati din Bucuresti, Cluj si Timisoara cu ajutorul unui grant de aproape de aproape o jumatate de milion de euro primit de la Fundatiile Velux.

Provocarile cu care se confrunta comunitatile in Romania sunt in continuare coplesitoare, cu atat mai mult cu cat o persoana din trei traieste cu mai puțin de 15 lei pe zi. Saracia are implicatii grave in pregatirea pentru scoala: date recente arata ca numai o treime din copiii dezavantajati  termina scoala generala, in timp ce aproape toti copiii din familii cu venituri mai mari incheie cu brio acest ciclu de invațamant. Copiii nu pot reusi la scoala atunci cand sunt flamanzi, cand traiesc in saracie sau cand parintii, care la randul lor nu au mers la scoala, nu-i pot ajuta la teme. Fara incurajarea si indrumarea parinților, de multe ori avand in grija si fratii mai mici, copiii din familii sarace sunt cei mai predispusi la esec scolar, la excluderea din cercul celorlalti colegi si la dispretul profesorilor. 

De aceea, abandonul scolar nu e doar o problema a copilului, ci o problema comunitara grava, pentru a carei rezolvare este nevoie de a interventie colaborativa.

„Invata sa reusesti” aduce laolalta actorii implicați in procesul de educație – copii, profesori, parinti si voluntari. Ne propunem sa sustinem 1.300 de copii din familii cu venituri mici sa ramana la scoala si sa-si continue educatia oferindu-le o masa zilnica, ajutor la lectii, activitati educationale si recreationale in scoli sau centre sociale de zi si sa asistam 200 de tineri si adulți vulnerabili  pentru a obtine un loc de munca prin sesiuni de mentorat, consiliere in cariera si pregatire profesionala. Mai mult decat atat, 800 parinti vor urma un program de pregatire ce va include cursuri parentale, metode pentru a fi la curent cu progresele copiilor la scoala si pentru a-i susține sa aiba rezultate bune. Programul include si o serie de sesiuni prin care 180 de profesori vor invața cum sa abordeze problemele specifice ale copiilor vulnerabili din clasele lor, cum sa ii ajute sa se integreze si cum sa ii motiveze la scoala. 

Dincolo de lacunele de cunostințe pe care le au de recuperat, acesti copii au nevoie de idei diferite despre cum ar putea arata viitorul lor si, mai ales, de modele. De aceea, vom mobiliza 500 de profesionisti din diferite domenii sa devina voluntari in comunitate si in centre de zi si sa participe la activitati educationale. O parte dintre acestia se vor implica si mai mult si vor deveni mentori pentru o perioada mai lunga de timp pentru un copil, tanar sau adult in dificultate.

In Fundațiile Velux am regasit un partener realist, care intelege ca problemele sociale complexe si adanc inradacinate – cum este abandonul scolar in Romania – nu pot fi rezolvate decat printr-o colaborare multi-sectoriala si o investiție de lunga durata. Experiența lor internaționala ne-a ajutat in colaborarea cu instituțiile de invațamant, autoritatile locale si ONG-urile care lucreaza in sfera educatiei si a integrarii sociale. Mai mult decat atat, prin susținerea Fundațiilor Velux, vom reusi sa asiguram o interventie pe o durata de 2 ani cu rezultate substantiale pentru beneficiarii nostri si pentru intreaga comunitate.

„Scopul nostru este sa reducem si sa prevenim abandonul scolar pentru copiii dezavantajati in comunitatile in care lucram si sa implicam toți actorii locali in indeplinirea acestei misiuni. Modul nostru de lucru porneste de la o idee simpla: „comunitatea trebuie sa fie preocuparea tuturor”; asa ca trebuie sa contribuim cu totii pentru a produce o schimbare pe termen lung. United Way Romania doreste sa instituie un exemplu de buna practica si sa reproduca acest model de succes si in alte comunitați in anii urmatori”, a declarat Cristina Damian, Director Executiv al Fundației United Way Romania.