Voluntariatul prinde VOLUM in Romania prin doua proiecte implementate de Federatia VOLUM in perioada 2014-2016

0

1 iulie 2014 a fost o zi mare pentru Federatia VOLUM care a castigat doua proiecte finantate prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania. Proiectele in derulare se numesc ”Voluntariatul prinde VOLUM in Romania” si ”Harta Voluntariatului in Romania” si se vor desfasura in perioada 1 iulie 2014 – 29 februarie 2016.

“Voluntariatul prinde VOLUM in Romania“  este o intiativa ce urmareste intarirea capacitatii de functionare si dezvoltare a activitatii Federatiei Volum prin capacitarea membrilor, secretariatului si a consiliului director, urmarind in acelasi timp si dezvoltarea de instrumente si servicii pentru sustenabilitate. Proiectul a pornit de la nevoile de suport ale membrilor pe domenii relevante pentru desfasurarea calitativa a activitatilor din cadrul organizatiilor pe care le reprezinta, a pornit de la nevoia de sustenabilitate a federatiei si profesionalizarea lucrului in organizatiile ce implica voluntari pentru rezultate mai bune in comunitate. Nu in ultimul rand prin proiectul “Voluntariatul prinde VOLUM in Romania“  se doreste crearea in jurul Federatiei a unor sustinatori si parteneri institutionali pe termen lung.

Pentru a vedea ce ne propunem prin proiectul Voluntariatul prinde VOLUM in Romania ce rezultate ne asteptam sa atingem pana la finalul proiectului, va invitam sa intrati AICI.

”Harta Voluntariatul in Romania”  este o initiativa cros-sectoriala de incurajare si promovare a voluntariatului la nivel national indiferent de varsta ca si valoare a cetateniei active, si pilotarea, implementarea si validarea oficiala a unui sistem national de recunoastere a competentelor dobandite prin voluntariat. Necesitatea sa vine din nevoia recunoasterii oficiale a voluntariatului ca experienta profesionala si din inexistenta unei platforme nationale de corelare a cererii cu oferta de voluntariat in intreaga tara.

Cadrul legal pentru voluntariat in Romania a fost pana anul acesta reglementat prin legea 195/2001, care prezenta unele neclaritati si sincope, nefiind aliniata contextului european de voluntariat. Astfel, in perioada 2010-2012 Federatia VOLUM impreuna reprezentanti ai sectorului neguvernamental, ai sectorului public si celui privat au derulat numeroase consultari publice la nivel national in legatura cu un proiect legislativ pentru realizarea unei noi legi a voluntariatului. Datorita eforturilor de advocacy depuse de VOLUM si membrii sai, noul proiect legislativ a intrat in vigoare pe data de 25 iulie 2014 si presupune respectarea urmatoarele modificari majore:•    Obligativitatea contractului de voluntariat realizat in forma scrisa care reglementeaza relatia dintre voluntar si organizatia-gazda•    Recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala

•    Implementarea unui sistem de certificare a competentelor dobandite prin voluntariat, prin acordarea de catre organizatia gazda a unui certificat de voluntariat care sa specifice cunostinte si abilitati dezvoltate, la cererea voluntarului

Federatia VOLUM si-a asumat implementarea Agendei Publice pentru Voluntariat in Romania 2012-2020, alaturi de partenerii sai –membri,  organizatii neguvernamentale, institutii publice si companii. Pornind de la acest document programatic realizat in 2011 Anul European al Voluntariatului, in cadrul proiectului Harta

Voluntariatului in Romania, Federatia VOLUM va viza arii majore de interventie in domeniul Voluntariatului precum:•    Imbunatatirea si armonizarea cadrului legislativ pentru voluntariat•    Imbunatatirea mecanismelor de gestionare a cererii si ofertei de voluntariat•    Recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala•    Dezvoltarea unui sistem de recunoastere a competentelor dobandite prin voluntariat•    Cresterea gradului de recunoastere a valorii voluntariatului

•    Cresterea calitatii lucrului cu voluntarii.

Acestea vor fi atinse in primul rand prin crearea unui sistem intern de gestiune a voluntarilor si eliberarea de certificate de voluntariat prin utilizarea platformei www.certificarevoluntariat.ro  si prin pilotarea si implementarea   www.hartavoluntariatului.ro  – un portal interactiv cu oportunitati de voluntariat la nivel local si national.

Pentru a vedea si alte rezultate pe care ne dorim sa le atingem pana in 2016 in cadrul proiectului si asupra cui vor avea ele impact, va invitam sa intrati AICI.