World Vision Romania a lansat studiul “Bunastarea Copilului din Mediul Rural, 2014”

0

Romania continua sa aiba cei mai saraci copii din Uniunea Europeana, iar jumatate dintre acestia locuiesc in mediul rural. Acolo exista un grup in crestere de copii foarte vulnerabili  – provenind din familii sarace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocatia copiilor sau un venit social – care se confrunta cu vulnerabilitati multiple. Pentru ei munca si nu joaca sau educatia este preocuparea cotidiana, merg la culcare flamanzi si se simt marginalizati in comunitate si chiar in familia lor. Acesti copii ar trebui sa faca obiectul unor interventii inter-sectoriale urgente pentru a ameliora starea lor de nutritie si accesul la servicii de sanatate, educatie si protectie in comunitate si familie. Aceasta este una dintre cele mai puternice recomandari ce reies din studiul “Bunastarea Copilului in Mediul Rural”, lansat de fundatia World Vision Romania.

Studiul “Bunastarea Copilului din Mediul Rural” este un document  de cercetare unicat in ceea ce priveste nivelul de bunastare a copilului din Romania. Cercetarea urmareste dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic, intelectual, spiritual si emotional, detaliind aspecte legate de sanatate si nutritie, educatie, acoperirea nevoilor materiale, protectie, participare la luarea de decizii in familie si comunitate, nivelul psihologic, valorile crestine, precum si efectele migratiei parintilor asupra copiilor.

Desi studiul arata o imbunatatire a situatiei materiale (a scazut numarul de familii care declara ca se descurca greu sau foarte greu cu venitul pe care il realizeaza – de la 75,8% in 2012 la 66,1% in 2014), precum si o crestere cu peste 8% a numarului de gospodarii care au acces la utilitati fata de 2012, Romania continua sa se situeze printre ultimele tari ale Uniunii Europene si mult sub media europeana in aceste privinte, conform rapoartelor OMS.

Cercetarea propune ca statul, in calitatea sa de garant al drepturilor tuturor copiilor, sa adopte de urgenta masuri de egalizare a sanselor pentru copiii vulnerabili din mediul rural: (i) Strategia de reducere a saraciei trebuie sa propuna masuri specifice si abordari pragmatice de reducere a saraciei copiilor din familiile cele mai vulnerabile; (ii) Vulnerabilitatile copiilor trebuie adresate multisectorial. De aceea se impune investitia in monitorizarea familiilor cu risc de saracie si excluziune sociala de catre profesionisti, coordonarea interventiilor serviciilor de baza de la nivel local si a beneficiilor sociale pentru a le creste eficienta; (iii) Medicii de familie trebuie stimulati pentru a garanta verificarea periodica a starii de sanatate a copiilor si consilierea parintilor cu privire la importanta nutritiei si a vaccinarii; (iv) Educatia parentala, neglijata in ultimii ani in Romania, trebuie sa puna accent pe responsabilizarea parintilor, dar si a membrilor comunitatii cu privire la drepturile copilului si la serviciile disponibile pentru copii; (v) Trebuie elaborate mecanisme mai eficiente de colaborare intre sistemul de educatie si cel de asistenta sociala pentru a asigura dreptul copiilor la educatie. Se impune crearea de servicii socio-educationale integrate la nivelul fiecarei comunitati.

Studiul din 2014 contine un esantion de 2774 de gospodarii, din care 2190 sunt gospodarii unde WVR desfasoara sau a desfasurat in trecut proiecte, iar 584 sunt gospodarii unde Fundatia nu are activitate. Cercetarea acestui raport a fost desfasurata in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 si dezvolta metodologii utilizate de WVR in 2012. Acest studiu are reprezentivitate nationala pentru gospodariile cu copii din mediul rural, iar informatiile sunt validate prin prelucrarea datelor culese de la autoritati, parinti si copii, utilizand instrumente calitative. In gospodariile incluse in cercetare numarul mediu de copii/gospodarie este 1,91, iar valoarea mediana (a gospodariei de mijloc) este 2. Mai putin de un sfert din numarul total de gospodarii examinate au 3 sau mai multi copii.