YouthBank Bucuresti a finantat 12 proiecte propuse de liceeni

0

In cadrul unui eveniment festiv desfasurat la Colegiul National Sfantul Sava, liceenii participanti la a doua editie a programului YouthBank Bucuresti s-au reunit sambata, 18 iunie, pentru a marca incheierea programului din acest an scolar. Cei 18 voluntari membri ai echipei YouthBank, “tinerii bancheri”, au povestit experientele lor in strangerea Fondului YouthBank, iar cele 12 echipe de liceeni ale caror initiative au fost finantate in acest an au prezentat rezultatele proiectelor implementate. Totodata, in cadrul evenimentului, trei echipe de proiect si sapte dintre tinerii membri YouthBank, monitori ai proiectelor, au fost premiati cu vouchere din partea ECDL Romania.

In cea de-a doua editie (2010-2011), echipa YouthBank Bucuresti a reusit sa mobilizeze suma de 28.300 lei. Pentru a strange acesti bani, liceenii din echipa YouthBank au cautat sponsorizari, au vandut felicitari de Craciun catre companiile din Bucuresti si, nu in ultimul rand, au realizat un eveniment de strangere de fonduri planificat si organizat de ei insisi. Evenimentul a constat intr-un concert caritabil de muzica clasica – “Partituri pe Sevalet” – care a avut loc pe 28 ianuarie 2011 la palatul Ghika si a fost sustinut pro-bono de Corul de Copii Radio, Alexandru Tomescu si tineri artisti. In cadrul spectacolului, sase liceeni si studenti au pictat inspirati de muzica, tablourile acestora fiind cumparate de spectatori, care au contribuit astfel la eforturile liceenilor de a strange fonduri. KFC, NOKIA, Blue Heron Foundation si partenerul national al programului BRD – Groupe Société Générale, au ajutat prin sponsorizari la completarea Fondului YouthBank, in valoare de 6.500 EUR. 

Din acest fond au fost finantate 12 proiecte propuse de echipe de elevi din 14 licee din Sectoarele 1 si 2, care au reusit sa identifice anumite nevoi din comunitatea lor si au incercat sa gaseasca solutii pentru aceste nevoi. Proiectele ating domenii variate: sportiv, social, ecologic, artistic/cultural s.a. Printre acestea se numara: festival de teatru pentru liceeni, concurs de graffiti pe teme anti-drog si anti-alcool, vernisaj cu picturi realizate de liceeni, competitii sportive (baschet, volei, rugby), spectacol de dansuri traditionale, revista liceului, proiecte adresate copiilor sau batranilor, proiecte care incurajeaza cititul in randul tinerilor s.a.

Dupa o experienta de doi ani ca membru in echipa YouthBank Bucuresti, Ana-Roxana Popescu, membru fondator si eleva in clasa a XI-a, povesteste cum vede ea programul: “Am simtit din primul moment ca YouthBank are incredere in mine. Ca vede nu doar cine sunt, ci si cine pot deveni cu indrumarea necesara. YouthBank mizeaza pe talentul si ideile tinerilor; nu ne taie elanul, nu ne da totul pregatit pe tava, ne invata cum sa ajungem unde vrem, ne arata ca nu e vorba de scurtaturi, ne da oportunitatea de a ne maturiza fara a ne pierde identitatea sau optimismul. YouthBank reprezinta munca in echipa, puterea de a trece peste diferente si dorinta de a lasa ceva in urma. Am invatat ca daca ai o idee si ambitia s-o pui in practica, atunci ai tot ce-ti trebuie. Am invatat sa dau, am simtit bucuria de a ajuta si am vazut cat de bine te simti atunci cand duci un proiect la bun sfarsit. YouthBank iti da tot ce ai nevoie pentru a porni intr-o expeditie: busola, harti, rezerve de apa, lanterne, trusa de prim ajutor, spray anti-tantari; tot ce trebuie tu sa faci e sa-ti alegi destinatia”.

Bucurestiul este unul dintre cele sase orase din Romania in care acest program se deruleaza, alaturi de Alba Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Odorheiul Secuiesc si Timisoara. Rezultatele si impactul pe care YouthBank le are asupra beneficiarilor directi – liceenii – au fost recunoscute prin castigarea premiului I pentru Cel mai bun proiect educational, in cadrul Galei Premiilor in Educatie, 2010, precum si prin premiul II la categoria Proiecte de Tineret, in cadrul Galei Societatii Civile, 2011.

In Bucuresti programul este coordonat de Asociatia pentru Relatii Comunitare, avand ca partener national BRD – Groupe Société Générale.