Dilema veche: ONG-uri care isi fac bine treaba

0

Exista, deseori, eforturi de a ajuta persoane aflate in nevoie, de a repara cladiri istorice de mare importanta, dar pe punctul de a se darima, sau initiative inedite si generoase de a indrepta, macar putin, lumea deformata din jur. Din pacate, de cele mai multe ori, astfel de eforturi devin izolate si singulare, dintr-un motiv sau altul. De aceea, cu atit mai mult ies in evidenta actiunile permanente si de durata ale unor organizatii cu scopuri nobile.

Amintim aici Asociatia Pro Ruralis si Fundatia Comunitara. Diferite, dar, intimplator, unite de dorinta de a-i ajuta pe copiii si tinerii inteligenti. Prima organizatie are deja o vechime de 12 ani si reprezinta o initiativa a celei mai cunoscute publicatii din tirgul Iesilor: Ziarul de Iasi. In parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean, Asociatia Pro Ruralis, condusa de profesorul Victor Geangalau, lucreaza pe doua planuri. In primul rind, selecteaza cei mai promitatori liceeni din mediul rural, veniti sa invete la oras. De prea multe ori, acesti copii sufera din cauza lipsei banilor, ceea ce le poate afecta atit viata de zi cu zi, dar, mai ales, puterea si detasarea necesare asimilarii de cunostinte noi. Este foarte probabil ca, in trecut si inca in prezent, o parte dintre acesti elevi sau liceeni sa se piarda pe drum. In al doilea rind, asociatia si publicatia fac munca de marketing: contacteaza firme si persoane potente financiar, rugindu-le sa le ofere burse acestor liceeni. Sumele nu sint mari, dar reprezinta foarte mult. Asociatia nu primeste nici un sprijin guvernamental. Pina acum au beneficiat de astfel de ajutoare aproape 1000 de copii din clasele V-XII. Pe linga cazarea la internat, beneficiarii sint supravegheati in privinta temelor, consiliati pentru a se adapta mai usor, implicati in diferite activitati, cum ar fi cele legate de protectia mediului. Pentru a ramine in cadrul proiectului, copiii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care recuperarea lacunelor stiintifice in primul semestru al scolarizarii, media generala minimum 9 si semnarea unor instructiuni de comportament in scoala, camin si cantina. Conform site-ului proiectului, 68 dintre beneficiari au intrat la facultate. De exemplu, Diana Gavril – sefa de promotie la Colegiul „Mihai Eminescu”, in 2011, care acum studiaza in Danemarca -, Andreea Scoban – multipla medaliata la chimie pe plan national si international – si Eliza Citea, premiata in SUA, in prezent studenta la Regie in Cluj-Napoca.

Mai proaspat infiintata, Fundatia Comunitara este insa mai variata in actiuni. Cei de aici au finantat proiecte de revitalizare urbana, initiate si implementate de catre liceeni, au organizat evenimente filantropice, sustin initiative comunitare diverse, realizate pe baza de voluntariat, si incearca stringerea de fonduri in vederea acordarii de burse pentru liceeni cu probleme financiare.

Cel mai recent proiect al Fundatiei este Clubul IQ: un centru de stimulare a performantei, dotat si utilat ultramodern, care le va facilita olimpicilor liceeni accesul la resurse educationale formale si nonformale suplimentare. Aici au loc actiuni de mentorat, workshop-uri, expozitii, prezentari, activitati recreative. Organizatorii isi mai propun sa le ofere olimpicilor o serie de beneficii, in semn de recunoastere si incurajare a performantei, precum transport local gratuit, acces in mediul universitar (cursuri, seminarii, laboratoare, biblioteci), acces liber la teatru, film si muzee, abonamente la sali de sport private. Clubul a fost inaugurat la inceputul lunii decembrie si este rodul stradaniilor a inca doi parteneri: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” si Asociatia Rotalent.

Sursa: Dilemaveche.ro