2.000 de voluntari, elevi si profesori, transforma tara in care traiesc

0

2.000 de voluntari, dintre care 300 de profesori, participa la campania „Romania de IMPACT”, organizata de Fundatia Noi Orizonturi. Sub deviza „SuperIMPACTii transforma Romania”, voluntarii din toata tara vor realiza proiecte, evenimente si activitati de serviciu in folosul comunitatii, intre 7 aprilie – 20 iunie 2014. Campania debuteaza odata cu Scoala Altfel – Saptamana IMPACT.

In aceasta perioada, voluntarii – elevi si profesori – vor amenaja parcuri, vor strange alimente pentru familii nevoiase si pentru batrani si vor lansa site-ul carteavorbita.ro, care presupune inregistrarea audio a lecturilor din programa scolara. Aceste activitati sunt un rezultat al intalnirilor saptamanale desfasurate in cadrul celor peste 100 de Cluburi de Initiativa Comunitara pentru Tineri IMPACT din Romania.

Cateva dintre actiunile ce vor avea loc in cadrul Campaniei Romania de IMPACT, in timpul Saptamanii IMPACT:

In Regiunea IMPACT Nord Est (jud. Iasi si Neamt) – Clubul IMPACT Birnova pregateste vanzarea a 150 de braduti plantati in ghivece, pentru amenajarea Parcului IMPACT de care se vor bucura copiii din cele 3 sate ale comunei. In Iasi, Clubul IMPACT National realizeaza o campanie de strangere de fonduri, care include vanzarea de produse hand made, pentru un elev ramas orfan si aflat in risc de abandon scolar. IMPACT National Junior sustine o campanie de strangere de alimente pentru 10 familii nevoiase din cartierul iesean Bejani. Club IMPACT Eminescu organizeaza activitati de colectare de haine, alimente si carti pentru batranii de la Centrul Sfanta Parascheva din Targul Frumos, iar Clubul IMPACT Pascani expune oua incondeiate, cu posibilitate de vanzare, dar si ecologizeaza parcul municipal din Pascani.

Pentru Regiunea IMPACT Sud Sud Est (jud. Constanta, Galati, Calarasi, Vrancea) – Clubul IMPACT Tonitza din Constanta va amenaja un loc de joaca pentru cei peste 500 de copii spitalizati in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Clubul IMPACT Aici si Acum, din Galati, desfasoara o actiune de strangere de fonduri pentru un adolescent de 15 ani din Botosani care sufera de distrofie musculara si are nevoie de o operatie decisiva: fara aceasta interventie, medicii spun ca tanarul nu va putea trai mai mult de 5 ani de acum inainte. Printre alte activitati ale cluburilor se afla realizarea unui spatiu de documentare pentru elevi, restaurare de carti vechi.

In Regiunea IMPACT Sud Vest (jud. Hunedoara, Timis, Mehedinti, Dolj): Clubul IMPACT al Colegiului Mihai Eminescu si cel al Scolii Europene I.G. Duca din Petrosani vor confectiona produse hand made si vor organiza un spectacol pentru a ajuta o fetita bolnava de leucemie din Petrosani. De asemenea, vor avea loc actiuni de strangeri de fonduri pentru familii nevoiase si pentru plantari de copaci.

Iar in Regiunea IMPACT Centru Nord Vest (Cluj, Brasov), Clubul IMPACT ACT din Cluj realizeaza o campanie de strangere de fonduri pentru lansarea site-ului carteavorbita.ro, care isi propune sa dezvolte gustul pentru lectura si dezvoltarea potentialului elevilor de a intelege textele literare sau neliterare, prin inregistrarea audio a lecturilor din programa scolara. Alte activitati cu IMPACT: campanii de reciclare in cadrul scolilor si renovarea unei sali de mese a elevilor.

De asemenea, in cadrul Scolii Altfel echipele regionale ale Fundatiei Noi Orizonturi realizeaza activitati de dezvoltare personala pentru tineri, precum si mese rotunde dedicate metodelor de educatie nonformala.

IMPACT este un model de dezvoltare sustenabila, initiat de Fundatia Noi Orizonturi si sustinut de partenerul strategic Romanian-American Foundation. In Romania exista peste 100 de Cluburi de Initiativa Comunitara pentru Tineri IMPACT. In cadrul acestora,  sunt activi elevi care gasesc solutii creative pentru problemele din comunitatile lor, ghidati de aproximativ 300 de voluntari (profesori si membri IMPACT cu abilitati dezvoltate de leadership). Miscarea de Tineri IMPACT realizeaza anual aproape 200 de proiecte in toata tara, care au aproximativ 30.000 de beneficiari.

Modelul educational IMPACT, 100% romanesc, a fost preluat cu succes la nivel international, in alte 7 tari : SUA, Honduras, Republica Moldova, Republica Dominicana, Armenia, Haiti, Nicaragua.