50 de elevi de la doua scoli bihorene s-au intrecut cu tinerii din Irlanda la construit locuinte pentru nevoiasi

0

Exista deja o traditie veche din anul 2002 ca anual Habitat pentru Umanitate Beius sa gazduiasca voluntari de la diverse scoli internationale din toata Europa sau din SUA. Printre acestea amintim: Colegiul LeRosey din Elvetia, Wesley College din Irlanda, Scoala Bilkent din Turcia, Herlufsholm Skole din Danemarca, International School of Stuttgart din Germania, Central Michigan University din SUA, etc.

De la inceputul acestui an patru scoli importante europene, una din Danemarca, doua din Germania si una din Irlanda au fost prezente deja pe santierul Habitat. Modelul lor a fost luat si de scolile bihorene care de cativa ani s-au alaturat proiectelor Habitat. In aceasta saptamana, in cadrul programului national „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” s-au inscris la voluntariat Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea si Colegiul Tehnic „Ioan Ciordas” din Beius.

In calitate de diriginta, am trait impreuna cu elevii clasei mele o experienta de neuitat. A fost o lectie de viata traita intens, un moment in care elevii au reusit sa distinga clar notiunile de “dorinta” si “nevoie”, fiind sensibilizati pe latura umana care, de foarte multe ori este omisa in viata de zi cu zi. Elevii au inteles ce inseamna sa ajuti concret, sa te dedici, sa participi activ si constient la viata comunitatii. Chiar daca sarcina noastra ca dascali in a forma specialisti este una dificila, iata ca am reusit, prin toata aceasta experienta sa formam OAMENI!” spune Mihaela Pap, profesor la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea.

Au fost trei zile in care elevii au participat alaturi de Habitat pentru Umanitate Beius la diverse activitati propuse in cadrul parteneriatului dintre Habitat si scolile amintite. Dupa ce au aflat detalii despre ce este si ce face Habitat, elevii au participat pentru cateva ore si la un curs de eficienta energetica sustinut de asociatia beiusana. O zi intreaga a fost dedicata si muncii in santier in ciuda faptului ca vremea a fost total potrivnica, lucru care insa nu i-a impiedicat pe tinerii voluntari sa realizeze ceea ce si-au propus. Astfel ei au transportat si aranjat lemnul necesar construiri a 10 case ce vor fi ridicate intr-o saptamana tot cu elevi, la sfarsitul lunii iunie la Beius in cadru proiectului „Build the Wesley Way”.

Eu sunt pentru prima data la o astfel de activitate, dar cu siguranta vreau sa o repet! M-am simtit si m-am distrat atat de bine incat am devenit cel mai mare fan Habitat. In plus am facut ceva util si ma bucur ca am ales sa particip alaturi de colegii mei cu care am facut o echipa nemaipomenita.” marturiseste Ionut, unul dintre tinerii voluntari participanti la actiune.

Tot in aceasta saptamana la Stei 21 de voluntari din Irlanda au ajutat o familie sa-si implineasca visul, acela de a avea o locuinta. Ei au lucrat intreaga saptamana la constructia acestei case iar vineri, 5 aprilie, au participat si la ceremonia de inaugurare a casei intr-un cadru festiv si in prezenta unei asistente emotionate.  

follow_stiriong-7747897