„Art for children”, un proiect exceptional, reinvie o veche traditie filantropica din Romania

0

Gandit ca o serie de evenimente culturale ce vor culmina cu o licitatie de arta exceptionala, Art for Children reuneste in premiera cei mai insemnati artisti contemporani ai Romaniei pentru a sprijini cauza copiilor dezavantajati din Romania.

O initiativa a Printesei Marina Sturdza

Marina Sturdza si-a dedicat si isi dedica in continuare o buna parte din viata sa imbunatatirii conditiilor de viata ale copiilor dezavantajati din Romania si din alte tari, eforturile sale fiind recunoscute la nivel international. In ultimii doi ani a lucrat la realizarea proiectului Art for Children impreuna cu echipa sa de la Asociatia Generation Europe Romania.

„Copiii sunt viitorul unei natiuni. Ei sunt cei care vor modela Romania de maine si tot ei sunt cei care o vor plasa in contextul european si global. Cultura bogata si vibranta este una dintre cele mai importante resurse ale Romaniei contemporane. Art for Children este o initiativa ce isi propune sa creeze o legatura intre artisti si copii, pentru a le asigura acestora din urma un viitor in care sa isi poata atinge potentialul real” declara Printesa Marina Sturdza.

ART FOR CHILDREN va fi un eveniment bienal in cadrul caruia artistii romani vor fi incurajati sa creeze si sa doneze lucrari de arta in beneficiul exclusiv al copiilor, contribuind astfel la cresterea notorietatii cauzei copiilor si la strangerea de fonduri pentru programe pe termen lung ce au demonstrat ca au rezultate exceptionale in acest domeniu. Evenimentul va sustine cele mai importante programe de protectie a copilului, proiecte educationale si vocationale, dar va contribui si la proiecte de promovare a preventiei abandonului si de dezinstitutionalizare, instruire si monitorizare.

Tema acestui an: ABANDONUL

Fiecare editie Art for Children va sprijini o cauza anume a copiilor din Romania. Pentru ca in Romania de azi, din sase in sase ore un copil este abandonat intr-o sectie de spital, pentru ca 60 de mii de copii lasati in grija statului au peste sase ani si pentru acestia nu exista decat putine cereri de adoptie, pentru ca aproape o treime dintre copiii lasati in grija statului sunt copii cu nevoi speciale, tema Art for Children 2014 este ABANDONUL.

Initiativa Art for Children 2014 include mai multe evenimente culturale importante ce vor atrage atentia publicului asupra problemei abandonului in Romania.

Pe data de 8 mai, ora 18:30 la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, intrarea din Piata Revolutiei, va avea loc o proiectie speciala de film in care vor fi prezentate in premiera cinci scurt-metraje de un minut realizate de cinci regizori cunoscuti din Romania: Radu Jude, Anca Damian, Catalin Leescu, Olivia Caciuleanu si Bogdan Dumitrescu. Acesta este un proiect Filminute realizat cu sprijinul Fundatiei Vodafone.

Pe data de 12 mai, va avea loc vernisajul expozitiei de arta, eveniment gazduit de Banca Nationala a Romaniei in Sala de Marmura.

Expozitia va putea fi vizitata de publicul larg, in perioada 14-27 mai 2014, la sediul Artmark din Str. C.A. Rosetti, nr. 5. Astfel, cei care doresc sa ni se alature in acest proiect isi vor putea alege lucrarile pentru care vor participa la licitatia de strangere de fonduri cu scop umanitar.

Seria de evenimente va culmina pe data de 28 mai cu o licitatie de arta exceptionala organizata de initiatorii proiectului si gazduita de Banca Nationala a Romaniei.

Suma stransa in urma acestei licitatii va fi directionata anul acesta catre trei organizatii cu rezultate exceptionale in domeniul protectiei copilului. Beneficiarii din acest an vor fi numiti dupa criterii obiective si rezultate marcante de catre Asociatia Generation Europe si Printesa Marina Sturdza (in urma propriei  experiente de 15 ani dedicati activitatilor caritabile in Romania), cu consultarea UNICEF.