ARIPI CA IN CER, campania care a purtat pe varful Mont Blanc cauza nobila a copiilor bolnavi de cancer

0

Saptamana trecuta s-a incheiat o expeditie romaneasca ce a reusit escaladarea varfului Mont Blanc (4.810 m), ocazie cu care a fost initiata si o campanie de colectare pentru Asociatia P.A.V.E.L., specializata in proiecte medicale si educationale pentru copiii bolnavi de cancer si angajata zi de zi in misiunea de sustinere a increderii in vindecare a copiilor internati in sectia de Oncopediatrie a Institutului Fundeni.

La intorcerea in tara, Eliza Nitescu, initiatoarea campaniei „Aripi ca in cer”, a declarat: “Pentru mine a fost o misiune usurata de ancora mentala creata cu toti copiii de la Fundeni si cu personalul de la P.A.V.E.L. Aflandu-ma la prima tentativa de aceasta anvergura, pentru mine ascensiunea nu a fost deloc usoara. Au existat mai multe incidente in cadrul expeditiei, incidente inerente de altfel pentru o urcare de acest gen, insa lipsa experientei face ca efortul depus sa fie unul mult mai mare pentru orice incepator care aspira la un varf, chiar si unul de 2.000 de metri. Ce m-a ajutat imens a fost suportul nepretuit primit din partea ghidului pe care agentia 1001 Adventures l-a ales sa ne insoteasca: Costin Miu este un adevarat traitor al muntelui si stie sa insufle oricui indrazneala spre inaltimi”.

Anual, au loc peste 30.000 de tentative de escaladare a varfului Mont Blanc, insa aproximativ 300 de persoane isi pierd viata in incercarea de escaladare a celui mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest, intregul traseu fiind foarte solicitant din punct de vedere fizic. Caderea pietrelor, mai ales in Grand Couloir, canalul aflat pe ruta catre unul dintre refugii (Gouter), alunecarile alpinistilor care urca pe corzile aplinistilor aflati la coborare, precum si crestele foarte inguste dinspre varf – toate acestea sunt numai cateva din “provocarile” traseului. Mont Blanc a devenit un fel de Everest al Europei, iar mirajul de a ajunge la cele mai mari inaltimi este atat de magnetizant pentru multi, incat acest munte a devenit un teren de competitie, pe care multi oameni isi pierd viata. “Pentru mine sunt importante altfel de inaltimi. Iubesc frumusetea caracterelor lipsite de ego, care pun grija pentru ceilalti in fata oricarei competitii. Oricum, tu esti cel mai inalt munte pe care il poti urca si cobori, asa ca nu vad nicio cucerire mai importanta decat aceasta”, a mai declarat Eliza Nitescu.

Campania “Aripi ca in cer” a reusit sa stranga 600 de euro din donatii pe o platforma online de colectare de fonduri sau directionate in conturile Asociatiei. “Cel mai mare castig este capitalul de imagine pe care l-a acumulat P.A.V.E.L. Ceea ce face aceasta echipa este o munca fantastica si extrem de valoroasa, asa ca proiectele mele pentru ei cu siguranta nu se vor opri aici, acesta fiind doar un inceput al prieteniei noastre pe viata. Aceasta organizatie are nevoie de cat mai multa notorietate, pentru a putea colecta fonduri care sa produca realmente impact si schimbare pozitiva in lupta cu cea mai grea boala: cancerul”, a subliniat Eliza Nitescu.

Campania „Aripi ca in cer” a asigurat un bun start pentru un proiect umanitar pe termen lung, astfel ca urmatoarele proiecte se leaga de alergari la curse de maraton, ocazie cu care vor fi initiate noi campanii umanitare. Acest lucru se va intampla sub umbrela unei comunitati a oamenilor de bine care se numeste CA IN CER, prin care se doreste punerea impreuna a cat mai multe cazuri care au nevoie de ajutor si a persoanelor care pot oferi sprijin.