Ce ii face pe tineri fericiti?

0

 „Pe tine ce te face fericit?” a fost intrebarea la care au raspuns tinerii bucuresteni din spatele unor gratii cu sarma ghimpata, in cadrul a doua festivaluri de strada – Femei pe Matasari si Street Delivery. Sondajul inedit a fost initiat prin programul educational Ajungem Mari si a avut rolul de a atrage atentia asupra situatiei copiilor din centre de plasament.

Instalatia „Da mai departe fericire” realizata prin programul Ajungem Mari, demarat de Asociatia Lindenfeld, le-a propus tinerilor sa se fotografieze in 2 situatii contrastante. Prima sugereaza viata unui copil inchis intr-un centru de plasament, purtand o banda neagra de cenzura deasupra ochilor, in spatele unor gratii cu sarma ghimpata. A doua fotografie sugereaza eliberarea si descoperirea bucuriei, a pasiunilor si chiar a drumului in viata. Cadrul se schimba cu totul, gratiile sunt inlaturate, iar banda neagra este inlocuita de o masca colorata creativ, pentru ca participantii sunt invitati sa spuna ce ii face fericiti sau ce bucurie ar impartasi copiilor care nu au avut aceleasi sanse.

leanna_-_parintii-1207725

Altruism si dorinta de libertate

Cei mai multi dintre participantii la proiect au raspuns ca fericirea lor deriva din fericirea celorlalti, din zambetul lor sau din pura bucurie de a-i ajuta pe cei din jur. Multi dintre participanti au declarat ca fericirea inseamna libertate, iar unii tineri s-au lasat purtati de imaginatie catre munte sau mare. Bineinteles, au existat si raspunsuri surprinzatoare – „sa fac curat” „sa inot cu delfinii” sau „Game of Thrones”-, insa raspunsurile cu impact foarte puternic si cele mai sincere, au fost ale copiilor: „parintii”, „cand e fratele meu langa mine”, „mama si bunica”.

„Este foarte greu sa suplinesti lipsa unei familii, insa incercam sa le formam copiilor institutionalizati increderea in fortele lor si sa ii ajutam sa descopere micile si marile bucurii ale vietii. Credem foarte mult in invatarea prin joc si prin experienta si de aceea, ne dorim sa ii putem implica in activitati cat mai diverse, ca ei sa isi descopere pasiunile si abilitatile. Acesta este si rolul proiectului „Da-ti pasiunea mai departe!””, marturiseste Iarina Stefanescu, directorul programului Ajungem Mari.

Transferul de pasiune si fericire 

 „Da-ti pasiunea mai departe!” este un proiect de voluntariat prin care liceeni, studenti si tineri profesionisti merg saptamanal in centre de plasament pentru a le preda copiilor prin joc pasiunile lor. De la matematica la fotografie, de la istorie la muzica, teatru si pictura, fiecare domeniu impartasit de voluntari cu entuziasm este imbratisat cu bucurie de copii. Proiectul a mobilizat peste 70 de voluntari pentru modulul de vara, iar 5 inotatori vor face valuri pe 12 iulie la evenimentul caritabil Swimathon, cu scopul de a obtine fonduri pentru materialele didactice.

Cei care vor sa se implice in proiectele Ajungem Mari sunt invitati sa trimita un e-mail la adresa [email protected], iar echipa de voluntari va face apoi transferul de fericire catre copii, prin ore de voluntariat in centre sau activitati de weekend. Proiectul „Da-ti pasiunea mai departe!” poate fi sustinut prin donatii pe platforma Swimathon. O selectie a fotografiilor din proiectul „Da fericire mai departe!” poate fi gasita si pe pagina de Facebook Ajungem Mari.