Curatenie pentru bunicii uitati

0

Pentru ca Pastele sa ii gaseasca pe toti pregatiti, voluntarii FSC s-au mobilizat si in acest an pentru a da o mana de ajutor batranilor bolnavi sau imobilizati inscrisi in programul de ingrijire la domiciliu derulat de Fundatia de Sprijin Comunitar. Echipati corespunzator si plini de entuziasm, voluntarii, organizati in 11 echipe a cate 4 persoane au desfasurat marti 15 mai o ampla campania de curatenie in casele a 11 beneficiari care, din cauza varstei si a bolilor, nu se mai pot ingriji singuri. Voluntarii s-au ocupat de tot ce inseamna curatenie si igienizare, au batut covoare, au spalat baile si bucatariile, au ajutat la cumparaturile de Paste si chiar au facut sarmale pentru unul dintre beneficiari.

Madalina, eleva in clasa a X-a a Colegiului V. Alecsandri a fost in echipa care a facut curatenie in garsoniera doamnei Lucica in varsta de 76 ani. “In timp ce o ajutam la curatenie am stat de vorba cu doamna Lucica. S-a bucurat foarte mult ca am venit sa o ajutam si ca ii era din nou casa plina. Ne-a povestit despre viata ei si despre toti cei dragi pe care i-a pierdut de-a lungul timpului”, povesteste Madalina. Doamna Lucica este beneficiara a FSC inca din anul 2013. Locuieste singura intr-o garsoniera si are un picior amputat. Beneficiaza din partea organizatiei de ajutor material, sprijin si consiliere sociala, asistenta medicala. “Am inceput curatenia prin a scutura toate covoarele si paturile, in ciuda vremii urate. Am sters geamurile, praful si podeaua, am spalat vasele imprastiate in intreaga incapere si le-am asezat la locul lor . La final am putut sa vedem un zambet sincer pe chipul doamnei Pichiu. Era bucuroasa ca are din nou o lucuinta curata si ingrijita asa cum era pe vremea cand se putea ingriji singura. Pentru noi acest zambet a fost cea mai mare multumire!”, incheie voluntara FSC. 

Pe langa curatenie voluntarii au strans bani si au cumparat alimente pentru masa de Paste a beneficiarilor si chiar au gatit pentru acestia. Alina, eleva in clasa a X-a la acelasi colegiu a fost in echipa care a facut curatenie la domnul Stelian, de 83 de ani. “Pe langa curatenia obisnuita de Paste in intreaga casa, ne-am gandit sa-i facem o bucurie domnului Stelian si sa-i gatim ceva traditional de Paste. I-am pregatit sarmale pentru ca, fiind singur, nu avea cine sa-i gateasca si ne-a povestit ca nu a mai mancat de foarte mult timp sarmale. M-a impresionat cel mai mult faptul ca un om care a ocupat in tinerete inclusiv un post de director de liceu, a ajuns la batranete singur si dependent de ajutorul primit din partea FSC”, povesteste Alina. Batranul este ingrijit de FSC din anul 2012. Locuieste singur, prezinta afectiuni neurologice si benficiaza din partea fundatiei de servicii de ingrijire la domiciliu, consiliere sociala si asistenta medicala la domciliu.

Voluntarii FSC au promis ca vor repeta actiunea si cu alte ocazii si vor pastra legatura cu beneficiarii pentru a-i mai vizita si a-i ajuta in functie de nevoile lor. De multe ori, pentru acestia, o simpla vizita si faptul ca pot sa mai stea de vorba cu cineva reprezinta cel mai de pret ajutor in lupta cu una dintre cele mai grele boli: singuratatea!