De Ziua Mondiala a Locuirii, Habitat for Humanity Romania organizeaza BIG BUILD 2013

0

Big Build este evenimentul traditional prin care Habitat for Humanity Romania marcheaza Ziua Mondiala a Locuirii (UN World Habitat Day), sarbatorita in fiecare an in prima zi de luni din octombrie. Big Build 13 are loc in Vizuresti, judetul Dambovita, in perioada 7-11 octombrie si este a cincea editie a acestui eveniment de constructie accelerata.

Obiectivele Big Build 13 sunt in acest an:

  • reabilitarea dispensarului din Vizuresti;
  • construirea grupului sanitar al scolii si lucrari de renovare la scoala din Vizuresti unde invata 204 de elevi;
  • termoizolarea exterioara a gradinitei unde vin zilnic 41 de micuti din comunitate;
  • construirea unui spatiu pentru after-school si educatie non-formala, adresat atat elevilor, cat si adultilor din comunitate (o casuta de cultura de 70 de metri patrati);
  • implicarea locuitorilor din comunitate in noul santier Habitat de la Vizuresti – in activitati de constructie;
  • gazduirea unui total de peste 100 de voluntari zilnic si promovarea voluntariatului national individual prin constientizarea de catre public a valorii sprijinului acordat voluntar de membrii comunitatilor;
  • promovarea implicarii mediului privat in actiuni de responsabilitate sociala.

„Anul acesta Habitat for Humanity Romania extinde sprijinul oferit familiilor catre comunitati, dorind sa transmita un mesaj puternic de sustinere a comunitatilor locale. Vizuresti este o comunitate in care locuiesc 1.400 de persoane, 65% dintre acestia fiind de etnie roma. Asemenea anilor precedenti, evenimentul Big Build este posibil doar prin colaborarea multor parteneri locali, nationali si internationali, carora le multumim”, spune Mario DeMezzo, Director National Habitat for Humanity Romania.

Pentru a cincelea an consecutiv, Habitat for Humanity Irlanda de Nord contribuie cu un grup de voluntari nord-irlandezi, care se vor muta timp de o saptamana in Vizuresti. Voluntarii vor lucra cot la cot cu localnicii si alti voluntari nationali, condusi de dorinta de a oferi o mana de ajutor semenilor.

Big Build inseamna mai mult decat constructia propriu-zisa. Evenimentul isi propune sa arate ca miscarea Habitat poate creste doar cu sprijinul comunitatiilor, al autoritatilor si al tuturor celor care se implica pentru o schimbare in bine. Cooperarea si sprijinul reciproc sunt valorile dupa care se ghideaza Habitat for Humanity Romania in fiecare proiect.

Incepand din 2009, cand a avut loc prima editie Big Build in judetul Bihor, evenimentul a primit recunoastere din partea mai multor autoritati acreditate in domeniu, printre acestea doua premii intai la categoriile ”proiecte si campanii de voluntariat” si ”incluziune sociala” in cadrul Galei Societatii Civile, precum si atestarea ca ”cel mai bun program de voluntariat al anului”, in cadrul Galei Nationale a Voluntarilor.

Inca din 1986, prima luni a lunii octombrie a fost declarata „Ziua Mondiala a Locuirii” – „World Habitat Day”. Sustinatori din toata lumea vor sarbatori alaturi de Habitat for Humanity, luand parte la mii de proiecte speciale, care vor atrage atentia asupra nevoii unui adapost sigur, decent si accesibil. Ca in fiecare an, Habitat for Humanity Romania marcheaza aceasta zi printr-un eveniment de constructie accelerata, dedicand luna octombrie caminului si familiei si invitand pe toata lumea sa-si ia un ragaz pentru a se gandi la importanta si bogatia cuvantului ”acasa”.