Documente suport pentru aplicarea Legii Voluntariatului 78/2014

0

Documente suport pentru aplicarea Legii Voluntariatului 78/2014

Noua lege a voluntariatului a adus cu ea modificari menite sa vina atat in sprijinul  organizatiilor nonguvernamentale din tara in buna derulare a activitatii de voluntariat, cat si in sprijinul voluntarilor. Noua lege a voluntariatului 78/2014 prevede obligativitatea existentei urmatoarelor documente pentru respectarea cadrului legal:

  • existenta unui regulament intern cu prevederi aplicabile voluntarilor
  • incheierea unui contract de voluntariat
  • obligativitatea fisei voluntarului, atasata contractului de voluntariat
  • obligativitatea fişei de protectia voluntarului
  • existenta unui registru al voluntarilor
  • existenta unui regulament intern cu prevederi aplicabile voluntarilor
  • eliberarea unui certificat de voluntariat, la cererea voluntarului

In perioada mai-septembrie 2014 Federatia VOLUM coordoneaza un grup de lucru pentru elaborarea de documente de lucru necesare in lucrul cu voluntarii si respectarea cadrului legal actual. Grupul de lucru este format din reprezentanti ai organizatiilor membre Federatiei VOLUM cu expertiza in domeniul voluntariatului. Din grupurile de lucru fac parte organizatiile: Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, Organizaţia Habitat for Humanity Romania, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Societatea Naţionala de Cruce Roşie din Romania, Organizatia Salvati Copiii Romania, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, Comitetul Naţional Roman pentru Drepturile Copilului carora vrem sa le multumim pentru suportul acordat pe tot parcursul procesului.

La sectiunea Resurse puteti accesa modele propuse pentru urmatoarele documente:

– Contract de voluntariat pentru minori

– Contract de voluntariat pentru adulti

– Acordul parintelui sau al reprezentantului legal (pentru voluntarii minori)

– Fisa voluntarului

Un pachet de resurse “Protecţie şi Siguranţa in lucrul cu Voluntarii” ce cuprinde urmatoarele documente:

– Fisa de protectie a voluntarilor (pentru instruirea colectiva)

– Declaratie de remitere si renuntare (optional prin lege)

– Raport de incident (optional prin lege)

– INFORMATII – Protectie si siguranta in lucrul cu voluntarii

In prezent, pentru a asigura o procedura unitara si coordonata a eliberarii certificatelor de voluntariat prevazute de noua lege, Federatia VOLUM a initiat un grup de lucru impreuna alaturi de care lucreaza la elaborarea unei proceduri detaliate de eliberare a certificatelor. Grupul de lucru colaboreaza astfel cu ANPCDEFP (Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale) si cu Universitatea Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. Impreuna cu acestia, VOLUM lucreaza la elaborarea unui format de certificat de voluntariat menit sa recunoaca rezultatele invatarii dobandite prin voluntariat.

Odata finalizat, certificatul de voluntariat va fi pilotat timp de 6 luni de catre membrii Federatiei VOLUM si partenerii sai la nivel national. Astfel, jumatate de an organizatii neguvernamentale si institutii publice din intreaga tara vor testa certificatul de voluntariat, aplicand procedura de certificare in organizatie – observarea activitatii voluntarului, evaluarea abilitatilor dobandite, completarea certificatului si validarea procedurii. Federatia VOLUM va gestiona intregul program pilot si va colecta feedback din partea tuturor organizatiilor care vor participa.  Dupa finalizarea programului pilot, va fi publicat certificatul de voluntariat cu aplicabilitate nationala, recomandat de Federatia VOLUM si partenerii sai ca model de buna practica pentru toate organizatiile care lucreaza cu voluntari din Romania.

Pentru mai multe informatii despre impactul legii voluntariatului 78/2014 va invitam sa cititi articolul: http://www.provobis.ro/impactul-legii-78-2014-privind-reglementarea-activitatilor-de-voluntariat/

Daca organizatia dumneavoastra doreste sa participe la programul de pilotare al certificatelui de voluntariat, va rugam sa ne transmiteti un email la adresa [email protected]  cu subiectul “Pilotare certificat de voluntariat”.