Echipele de voluntari din anul 2017 au facut ca proiectele ONG-urilor sa fie de suflet

0

Se împlinesc 3 ani de când Programul de Cooperare Elvețiano-Român oferă ONG-urilor posibilitatea de a îmbunătăți comunitățile locale, de a implica locuitorii preocupați de societatea lor în inițiative de succes. La finalul acestui an am reușit să strângem o serie de povești de suflet cu ocazia Galei Naționale a Voluntarilor, organizată de Federația Volum, povești ale voluntarilor care dedică timpul lor prețios pentru a face lumea din jur mai bună.

La Iași ni s-a șoptit că o comunitate întreagă s-a mobilizat pentru un gând comum: au înțeles cum și ei ca voluntari, alături de Asociația Salvați Copiii Filiala Iași, pot face o schimbare, că este nevoie de curaj și de spirit organizatoric care să pună totul în mişcare, că nu trebuie să aştepte totul de la alţii, ci trebuie să își asume responsabilitatea de a lua iniţiativa şi de a trece la acţiune. Teatrul Forum pentru comunitate organizat în capitala Moldovei a strâns în jurul său 10 comunități rurale, 4 licee din municipiu, 14 reprezentații și peste 1400 de participanți la evenimente: copii, tineri, cadre didactice, părinți, reprezentanți ai primăriilor locale, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Voluntariatul ne-a oferit prin acest proiect, posibilitatea de a cunoaşte oameni diverşi, din alte categorii sociale decât cele cu care interacţionăm în mod curent, de a deveni membri ai unor grupuri sociale diferite, care nu sunt în mod necesar intersectate, devenind un punct de legătură într-o multitudine de reţele interconectate care ne influenţează şi pe care le influenţăm, contribuind astfel la creşterea solidarităţii şi toleranţei.” a declarat Ioana Nistor, coordonator al echipei de voluntari din Asociația Salvați Copiii Filiala Iași.

La București, am admirat cum voluntari cu experiență în proiecte de planificare urbană și peisagistică s-au alăturat tinerilor de la Asociația Urban2020 pentru a împrospăta aspectul neîngrijit al capitalei. Echipa de voluntari implicați în proiectul YPLAN a fost inițial alcătuită din 13 studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, urmând ca pe parcursul derulării proiectului să se alăture și alți voluntari pasionați de spațiul public, de implicarea comunităților locale în rezolvarea problemelor spațiilor comune. 

 „Cea mai importantă reușită în cadrul proiectului YPLAN a fost cea a transformării celor 4 spații publice bucureștene, datorită rezultatelor vizibile ale muncii elevilor voluntari și a localnicilor care ne-au acordat o mână de ajutor. Ore în șir au fost petrecute La firul ierbii pentru realizarea elementelor de mobilier urban, weekenduri întregi petrecute în cele 4 spații pentru amplasarea mobilierului urban.” ne-a dezvăluit echipa Urban 2020.

Echipa Confederației Caritas ne-a demonstrat cum implicarea civică și pasiunea nu țin cont de vârstă. Echipa Cetateni Activi la Puterea a Treia a făcut auzit mesajul lor în toate mediile, fiind un grup atât de unicat. Generațiile și-au dat întâlnire, s-au armonizat, iar vârsta s-a dovedit a fi doar un număr.

Fiecare membru al echipei este un exponent al câte unei generații și a adus câte ceva din experiența sa de viață care ne-a unit și care ne-a oferit perspective diferite în toate activitățiile noastre. Cel mai tânăr voluntar implicat are 13 ani, iar cel mai vârstnic are 80 de ani.”

Din jungla urbană am ajuns și în jungla carpatică, unde persoanele care îndrăgesc natura s-au alăturat eforturilor Asociației SKV de a face accesibilă frumusețea munților românești. Datorită eforturile tuturor, organizația a reușit să ducă la bun sfârșit planul lor de a realiza poteci mai sigure prin munți, dar cu această ocazie au descoperit spiritul de aventură și calitățile grupului lor, alături de care au acum curajul să abordeze proiecte mai mari.

Proiectele co-finanțate prin granturi din partea Elveției au abordat și teme de care mulți se feresc, în stiluri inedite. „Educaţia între egali este formula ideală în comunicarea cu tinerii, mai ales în zona de SexEd, şi suntem mândri de echipa noastră, care învaţă că voluntariatul este o experienţă de învăţare în sine şi îi încurajează pe ceilalţi colegi să facă la fel.” ne-au dezvăluit echipa Fundaţiei Tineri pentru Tineri. Ei au reușit să implice 252 de tineri de liceu din 15 județe să fie educatorii colegilor lor, de la egal la egal.

Fundatia The Open Network for Community Development ne-a povestit cum grupurile de voluntari începuseră să se creioneze în toate comunitățile în care ei au intervenit. Alături de seriozitatea cu care organizația a abordat proiectul lor, au dat startul unui moment important de schimbare a activităților care înainte erau sporadice, dar care cu timpul au devenit activități susținute, de continuitate. Miza de a obține un zâmbet din partea bătrânilor îngrijiți a devenit un motor de energie care a dus grupurile informale pe calea formalizării instituționale.

În anumite cazuri, voluntarii au însuflețit echipa ONGistă la speranțe mai articulate, mai optimiste. La Asociația Semper Musica, voluntarii au crescut speranța într-un viitor mai deschis, mai tolerant.

Ne-au făcut să ne dorim să implicăm și alți tineri în lupta împotriva discriminării prin organizarea unei tabere internaționale. Energia lor ne-a direcționat proiectul într-o zonă a implicării active a tinerilor în reducerea nivelului de discriminate suferit de persoanele LGBT sau alte grupuri. Ne-au inspirat faptul că schimbarea e posibilă!

La Mureș am observat cum se naște fieful ecologist și atent la mediul înconjurător. Echipa voluntarilor Academia Velo este formată din peste 50 voluntari  care au contribuit la organizarea a două evenimente cu și pentru bicicliști. Misiunea lor pentru acest proiect îndrăzneț este promovarea ciclismului urban, a mersului pe bicicletă la muncă, la școală, iar cu această ocazie au putut interacționa cu toți bicicliștii din orașul lor. Așa se încheagă comunități responsabile și active.

Un element specific naturii este reprezentat de ușurința cu care oamenii cu această pasiune pentru mediu reușeșc să interacționeze, să conlucreze și să ridice spiritele. Centrul de Ecologie Montană a observat asta în mod direct, cum motivația de a face parte dintr-o echipă care realizează lucruri inedite, cum oportunitatea de a cunoaște oameni cu pasiuni comune, cum prietenia și deschiderea unei echipe pot transforma un loc friguros din vârf de munțe în cel mai călduros și ospitalier spațiu. „Rămâi cu amintiri dragi și cu o mulțumire care îți va încărca bateriile.”

Astfel au fost poveștile care ne-au delectat auzul în preajma Galei Voluntarilor. Și astfel încheiem acest an uneori dificil, uneori optimist: cu poveștile oamenilor care au dedicat timpul lor liber pentru a face o diferență. Acești oameni merită aprecierea noastră, și le mulțumim că fac ca eforturile noastre să capete un sens mai profund.