Inotatori din 6 orase inoata la Swimathon pentru bolnavii de psoriazis

0

Aproape 30 de inotatori din Bacau, Bucuresti, Cluj, Iasi, Ploiesti si Oradea inoata la Swimathon, competitia de inot si strangere de fonduri, pentru a atrage atentia asupra stigmatizarii persoanelor bolnave de psoriazis. Cele 6 echipe de inotatori sunt formate din persoane publice, medici si oameni obisnuiti, care isi propun sa stranga 30.000 lei, pentru ca 100 de bolnavi de psoriazis sa fie consiliati cu privire la alegerea unui nou loc de munca. Proiectul este dezvoltat la nivel national de Asociatia Alternative Sociale impreuna cu Societatea Romana de Dermatologie, cu sprijinul AbbVie.

Proiectul isi propune sa atraga atentia asupra discriminarii bolnavilor de psoriazis la locul de munca. Studiile internationale arata ca 11% dintre bolnavi isi pierd locul de munca din cauza bolii, in vreme ce 23% considera ca boala le afecteaza cariera profesionala.

Swimathon este un concept de competitie de inot si strangere de fonduri, organizat in Romania in sase orase, de fundatiile comunitare locale.

Prima competitie Swimathon are loc pe 28 iunie, la Oradea, la Bazinul Olimpic “Ioan Alexandru”. Pe 5 iulie au loc simultan trei editii de Swimathon in trei orase. Swimathon Cluj este organizat la Complexul de Natatie „Universitas”. La Iasi, evenimentul are loc la Strandul Municipal Iasi, iar la Ploiesti, la Bazinul Municipal Vega. La Bucuresti, o echipa formata din actrita Ada Condeescu, actrita Diana Dumitrescu, jurnalistul Emilian Isaila, motociclistul Catalin Cazacu si medicul dermatolog Ionel Toropoc inoata in 12 iulie la Bazinul Olimpic “Lia Manoliu”. La Bacau, evenimentul are loc la finalul lunii octombrie, data exacta urmand a fi stabilita.

Psoriazisul este o boala inflamatorie autoimuna, necontagioasa, care afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe, ducand frecvent la complicatii.

90% dintre pacienti au psoriazis in placi, care poate aparea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, in zona buricului si pe genunchi .

Boala afecteaza in proportii egale femei si barbati, varsta de debut fiind in general 15-30 de ani .

Chiar daca nu este o boala contagioasa, multe persoane se feresc sa atinga un bolnav cu psoriazis.

Sentimentele de stigmatizare si izolare duc la un nivel crescut al depresiei si la consecinte psihosociale negative la pacientul suferind de psoriazis si implicit de o calitate a vietii scazuta. 

Swimathon este un mecanism prin care comunitatea se intalneste, interactioneaza si se implica sa stranga fonduri pentru proiectele pe care le considera relevante. Organizatiile sau grupurile de initiativa inscriu cauze din comunitatea locala, companiile si inotatorii aleg pentru ce se implica, iar sustinatorii doneaza pentru fiecare lungime de bazin inotata de favoritii lor. In Romania, Swimathon este organizat de sase ani de fundatii comunitare locale. In acest an, evenimentul are loc in sapte orase din tara. Pentru mai multe detalii, vizitati www.swimathon.ro.