Memoria unei mici comunitati din Tara Hategului, salvata de voluntarii pentru Geoparc

0

In perioada 9 -15 iulie in localitatea Pestera din comuna Salasu de Sus, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, se desfasoara tabara de voluntariat ”Salvam trecutul pentru viitor”.

Poiectul isi propune amenajarea, cu sprijinul voluntarilor, a unui spatiu educational si de observatie a modului de functionare a morilor de apa, a instalatiei si metodelor traditionale de spalare a rufelor precum si interpretarea apei ca factor de eroziune si creator de peisaj, dar si a importantei in economia locala a calcarului ars in cuptoarele traditionale. 

Pe parcursul taberei vor fi organizate mai multe ateliere de lucru. Unul dintre ateliere este dedicat activitatilor de reabilitare a ansamblului tehnic traditional cu o vechime de cca 100 de ani, constand intr-o moara de apa, o valtoare – ambele din lemn – si un cuptor de var. Cel de al doilea atelier isi propune sa recupereze memoria locului prin realizarea unui set de interviuri in comunitatea locala. Scopul este acela de a reda generatiilor actuale si viitoare faptele, intamplarile si povestirile legate de importanta ansamblului tehnic in viata de zi cu zi a satenilor. Un al treilea atelier este dedicat modului de tratare a lemnului in scopul cresterii rezistentei sale in timp.

Tabara se adreseaza tinerilor din Tara Hategului, dar si tuturor celor dornici sa contribuie voluntar la salvarea  de la piere a unor obiective traditionale de importanta majora in viata comunitatii, precursoare ale tehnologiei de care ne bucuram astazi.

Voluntarii vor mai putea participa la activitati de ecologizare, recuperarea materialelor naturale ce pot fi refolosite (lemn, piatra) amenajarea spatiului  exterior si interior al morii si a cuptorului de var, dar si la activitati de educatie nonformala menite  sa le dezvolte diverse deprinderi, abilitati de lucru si comunicare in echipa.

In urma lucrarilor de restaurare, ansamblul tehnic va fi redat comunitatii locale si poate deveni un punct de interes turistic in masura sa contribuie la dezvoltarea acesteia.

Interpretarea obiectivului restaurat va fi realizata in colaborare cu specialistii Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, iar consultanta de specialitate privind prelucrarea si tratarea lemnului va fi asigurata de specialistii Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA Sibiu.

”Salvam trecutul pentru viitor” este un proiect al Asociatiei Centrul de Resurse pentru Actiune Locala realizat cu sprijinul administraţiei locale a comunei Salasu de Sus, in parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si este finantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara.