Aniversare Habitat for Humanity Cluj – 12 ani pentru umanitate

0

Asociatia Habitat for Humanity Cluj sarbatoreste 12 ani de activitate, care se implinesc maine, 13 mai 2011.

Momentul va fi marcat in stilul specific organizatiei: prin munca pe santier, in cadrul „Saptamanii Habitat Cluj”. Voluntarii vor fi pe santier pentru asamblarea peretilor la casa din Apahida, care se ridica pentru familia Moldovan.

Sambata, pe santier au fost prezenti voluntari Genpact, miercuri a fost Ziua Voluntarilor Habitat, iar joi pe santier a lucrat o echipa de la JCI (Junior Chamber International). Editia a doua a „Saptamanii Habitat Cluj” cuprinde si mai multe actiuni pe langa iesirile pe santier, printre care participarea Voluntexpo, la actiunea de ecologizare din Faget sau „Seara voluntarilor”, actiuni cuprinse in Saptamana Nationala a Voluntariatului.

Mai mult, Habitat pregateste Constructia Accelerata Bera. Timp de 5 zile, vom incerca sa construim 80% din casa familiei Moldovan, cu o echipa internationala de voluntari (23 membri) din Germania de la compania Bera. Constructia se va desfasura intre 23 si 27 mai si este cel mai important eveniment al Saptamanii Habitat Cluj. Chiar daca din punct de vedere calendaristic se afla la distanta, e un alt mod in care marcam aniversarea organizatiei.

Sute de familii asistate

Cei 12 ani ai Habitat for Humanity Cluj inseamna 274 familii asistate in judetul Cluj, familii sprijinite pentru a avea o locuinta decenta. Programele Habitat s-au diversificat treptat, cu scopul de  ajuta si mai multe familii in problema pe care o au cu adapostirea saracacioasa sau lipsa de locuinta. Pe langa programul traditional de constructie, exista si un «Program de renovare si reabilitare», care presupune imbunatatirea conditiilor de locuit pentru un numar mai mare de familii in nevoie de o locuinta decenta. Mai mult, Habitat for Humanity Cluj isi extinde activitatea prin proiecte specifice pe arii conexe locuirii, dar care pot afecta direct locuirea decenta si sanatoasa (ex.: Educatie financiara, Raspuns la dezastre etc).” – a declarat Andrei Szanto, directorul executiv al Habitat for Humanity Cluj.

In prezent, asociatia Habitat deruleaza doua constructii noi situate in Apahida (fam. Moldovan) si Campenesti (fam. Babeanu). Lucrari se desfasoara si pentru reabilitarea si imbunatatirea eficientei energetice a doua blocuri din Dej. In judetul Cluj, Habitat a construit mai multe comunitati precum cele din Cluj-Napoca (Str. Nadasel, Bdul. Muncii 1 si 2, Str. Ilie Macelaru) si Dej (Str. Pepineriei), dar si proiecte individuale, atat in oras cat si in imprejurimile Clujului.

Habitat lucreaza pe raza judetului Cluj, avand 74 de constructii noi si zeci de renovari pana in acest moment. Planurile pentru anul fiscal viitor cuprind continuarea constructiilor traditionale, insa accentul se va muta pe renovari individuale si parteneriate cu asociatii de proprietari pentru reabilitarea si imbunatatirea eficientei energetice a blocurilor. Toate acestea, din nevoia de a avea un impact mai mare in comunitatea clujeana si de a ajuta cat mai multe familii.” – Andrei Szanto, directorul executiv al Habitat for Humanity Cluj.