Cum poate fi stimulat comportamentul filantropic in Romania

0

Ieri, 3 iulie 2012, a avut loc audierea publica cu tema “Masuri fiscale de stimulare a comportamentului filantropic in Romania”. Intalnirea a fost organizata de catre Coalitia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale. Audierea a avut drept scop oferirea posibilitatii tuturor cetatenilor, organizatiilor, companiilor private si institutiilor publice, interesate de stimularea comportamentului filantropic, de a se implica activ in demersul Coalitiei, prin propunerea de masuri fiscale de stimulare a acestui comportament.

Aurel Gangu, Director Programe Sociale al Asociatiei C.A.R.P. OMENIA, a sustinut ca trecerea brusca de la un sistem centralizat la economia de piata, corelata cu criza economica, a avut un efect nociv asupra modului de finantare a organizatiilor. Se remarca disponibilitatea pensionariilor de a dona 2% catre organizatii ce activeaza in domeniul social si care deruleaza cu succes proiecte sociale. In prezent, legislatia nu confera pensionarilor care platesc impozit dreptul de a redirectiona 2% din impozit catre o organizatie eligibila.

Stefania Popp, Director Executiv al Junior Achievement Romania, a precizat ca tarile din Uniunea Europeana nu detin o lege care sa reglementeze sponsorizarea, cu exceptia tarilor nordice si a tarilor fost comuniste. In tarile in care mecanismul creditului fiscal este reglementat de lege, pragul este mai mare decat in Romania, fiind de 6% pentru persoane fizice si 10% pentru companii.

Aura Otelea, Consultant Financiar al Fundatiei Pentru Dezvoltarea Societatii Civile a sustinut ca la nivel calitativ se remarca o serie de dispozitii suplimentare ce pot fi introduse: conferirea de deduceri fiscale pentru persoana fizica autorizata (PFA) ce efectueaza sponsorizari, posibilitatea de a folosi sumele colectate prin intermediul mecanismului 2% drept cofinantare in cadrul proiectelor finantate prin fonduri structurale.

“Avand in vedere ca analizele arata o perioada de maturitate a creditului fiscal, este un moment oportun pentru introducerea unor modificari de tip calitativ. Un impediment pentru companii in oferirea de sponsorizari este perioada in care se incheie contractul de sponsorizare. In acest sens, se remarca necesitatea de a mari perioada in care se pot efectua platile”, a declarat Avocatul Gabriel Biris, Partener al societatii de avocatura Biris Goran.

Evenimentul face parte din proiectul ”Sprijinirea filantropiei in Romania prin donatie individuala” initiat  de United Way Romania cu finantare CEE Trust si derulat in parteneriat cu Asociatia pentru Relatii Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, si Fundatia Soros, membrii Coalitiei pentru Sprijinirea Filantropiei.

Material realizat de Raluca Simbotin, Asistent Politici Publice, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile