Romanii sunt generosi cand vine vorba de donatii pentru cauze nobile

0

Romanii sunt generosi cand vine vorba de donatii pentru cauze nobile, conform concluziilor studiului international “GfK Charity” realizat de GfK Verein in 14 tari. Mai mult de 38% dintre romani doneaza bani si fac voluntariat in timpul lor liber in fiecare an, iar aproximativ 7% ofera in schimb diverse bunuri. Cu toate acestea, mai mult de jumatate nu se implica in cauze caritabile; atunci cand au fost intrebati de ce, 36% dintre romani spun ca nu isi pot permite, in timp ce 19% sustin ca nu sunt interesati de aceste cauze. Dintre cei care doneaza bani, doua treimi ofera intre 1 EUR si 200 EUR pe an. ONG-uri pentru copii, de ajutor umanitar si organizatii religioase, dar, de asemenea, proiecte de ajutorare a zonelor calamitate sau cu dezastre sunt cele mai populare cauze sustinute de romani.

O treime dintre romani spun ca doneaza bani pentru cauze caritabile in fiecare an, ceea ce inseamna ca, in ciuda situatiei economice, Romania se situeaza la mijlocul clasamentului mondial atunci cand vine vorba de donatii in bani.

Multi doneaza pentru ajutorarea copiilor si combaterea saraciei

Organizatiile care ajuta copiii primesc cel mai mare sprijin de la europeni – aproape 40% din respondenti au indicat faptul ca sprijina proiecte pentru copiii in dificultate -, urmate de proiecte de ajutor umanitar (34%) si de cercetarea in domeniul sanatatii (26%). Printre romani, copiii in dificultate si organizatiile umanitare sau religioase sunt, de asemenea, cauzele catre care s-au indreptat cele mai multe donatii (79% si respectiv 30%), urmate indeaproape de campanii in caz de dezastre (29%). Acest lucru pozitioneaza Romania in fata tuturor tarilor europene, atunci cand vine vorba de implicarea in cauze religioase. Doar Germania si Statele Unite ale Americii mai inregistreaza un nivel apropiat de generozitate in acest domeniu, cu 27% si, respectiv, 35%.

Majoritatea doneaza intre 1 EUR si 200 EUR pe an

Doua treimi dintre romanii care doneaza bani pentru cauze sociale ofera intre 1 EUR si 200 EUR pe an. Doar 6% doneaza de la 200 EUR la 500 EUR, cu toate acestea procentul este de trei ori mai mare decat cel din Europa Centrala. Doar un numar mic de europeni doneaza mai mult de 500 EUR: 0,55% in Romania, 2% in Germania si 4% in Europa (Statele Unite: 17%).

In majoritatea tarilor, jumatate dintre cei care sunt implicati in cauze caritabile sunt motivati de convingerile lor religioase sau de valorile personale (47% in Romania). In jur de o treime dintre europeni sustin proiecte cu care au o legatura personala, cu un procentaj mai mare in Romania (aproape jumatate dintre cei chestionati). Un procent redus, de 2% dau ca argument scutirea de impozite si taxe pentru sprijinirea programelor de caritate.

In primavara anului 2011, 13.950 persoane in varsta de 15+ din 14 tari diferite au fost chestionate pentru studiul international “GfK Charity”, realizat de GfK Verein, in colaborare cu Wall Street Journal Europe (WSJE). Studiul a investigat disponibilitatea oamenilor de a dona bani pentru cauze caritabile, care este valoarea donatiilor si motivatia.